Herdenking Slag in de Javazee op Kembang Kuning

Datum: 27 februari 2017 09:00 tot 27 februari 2017 11:00
Adres: Nederlands Ereveld Kembang Kuning
Plaats: Surabaya

Op 27 februari 2017, precies 75 jaar nadien, wonen tientallen nabestaanden op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Surabaya een herdenkingsceremonie bij ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij Slag in de Javazee. Onder hen de bemanning van de Hr.Ms. Java, Hr.Ms. de Ruyter en Hr.Ms. Kortenaer.

De nabestaanden wonen de herdenking bij en leggen een krans bij het Karel Doormanmonument op het ereveld. Onder de nabestaanden zijn familieleden van de slachtoffers van de slag in de Javazee en overige oorlogsslachtoffers die begraven liggen op Kembang Kuning. Zij bezoeken Indonesië met een door de Oorlogsgravenstichting georganiseerde pelgrimsreis.

Naast de familieleden zijn de Nederlandse ambassadeur, Rob Swartbol en de Nederlandse consul in Surabaya, Sylvia Pangkey. Namens de Oorlogsgravenstichting zijn Piet Hein Donner, president, en Theo Vleugels, algemeen directeur aanwezig. De ceremonie wordt geleid door Robbert van de Rijdt, directeur Indonesië van de stichting.