Dodenherdenking en Ereveld Vol Leven

Datum: 4 mei 2018 13:30 tot 4 mei 2018 16:30
Adres: Nationaal Ereveld Loenen

Op vrijdag 4 mei 2018 is de jaarlijkse Dodenherdenking, voor het eerst in combinatie met Ereveld Vol Leven. Openbaar toegankelijk. Meld je aan als bezoeker en ontvang alvast gratis het digitale programmaboekje.


Het programma voor de Dodenherdenking is bekend. Op 4 mei is Nationaal Ereveld Loenen de hele dag geopend. Om 13.30 uur start de officiële herdenking met een ceremonie bij de kapel gevolgd door Ereveld Vol Leven. De herdenking eindigt om 16.30 uur. Bezoekers van de ceremonie vragen wij uiterlijk om 13.15 uur aanwezig te zijn.

Programma

13.30 uur Herdenkingsceremonie bij de Kapel

  • Toespraak door F.C.G.M. Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie
  • Muzikale bijdrage Wyke van Weelden
  • Overweging door Kolonel D.M. Sebbag, Hoofdkrijgsmachtrabbijn
  • Bijdrage door leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn
  • Taptoe
  • Één minuut stilte
  • Wilhelmus
  • Kranslegging

Uw gastheer tijdens de herdenkingsceremonie is Bas Westerweel. Het programma wordt muzikaal ondersteund door de Politiekapel van het district Noord- en Oost-Gelderland o.l.v. de heer J.W. Schoonhoven.

14.30 uur  Ereveld Vol Leven

Na afloop van de herdenkingsceremonie worden slachtoffers die tijdens of na de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen, op een unieke wijze gesymboliseerd. Bij een deel van de graven komt iemand (een representant) van dezelfde leeftijd als het slachtoffer te staan. Om daarmee zichtbaar te maken dat er werkelijk bij iedere grafsteen een leven hoort van gewone mensen: vaders, moeders, zonen en dochters. Veel burgers, maar ook militairen die door oorlogsgeweld het meest kostbare hebben gegeven wat zij hadden: hun leven. 

Met Ereveld Vol Leven krijgen deze mannen, vrouwen en kinderen voor even een gezicht. Aansluitend op het thema van dit jaar, Jaar van Verzet, zullen honderden verzetsstrijders op Nationaal Ereveld Loenen en de Eerebegraafplaats Bloemendaal weer even zichtbaar zijn.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op

De website van de Oorlogsgravenstichting maakt gebruik van cookies. Hierdoor wordt onze website gebruikersvriendelijker en kunnen we u beter van dienst zijn.