Herdenkingsconcert Slag om de Grebbeberg

Datum: 9 mei 2018 20:00
Plaats: Cunerakerk Rhenen

Herdenkingsconcert Slag om de Grebbeberg
Ieder jaar op 9 mei vindt dit herdenkingsconcert plaats uit eerbetoon aan onze soldaten die in de meidagen van 1940 op de Grebbeberg hebben gestreden voor onze vrijheid. Het muzikale programma wordt verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, een van de professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Niels Gooijer, bekend van zijn rol in de musical Soldaat van Oranje, treedt op als solist. Het concert slaat een muzikale brug tussen heden en verleden, ‘opdat wij niet vergeten'.

Slag om de Grebbeberg
In de meidagen van 1940 vond de Duitse inval plaats die onder meer leidde tot een felle strijd om de Grebbeberg. Een grote Duitse legermacht probeerde bij de Grebbeberg door de Grebbelinie te breken. Deze werd tegengehouden door met name het 8e en 19e Regiment Infanterie en andere eenheden van het Veldleger. Na drie dagen van felle gevechten op en rond de Grebbeberg moest de Nederlandse verdediging worden opgeven en werd besloten de Grebbelinie te ontruimen. De Slag om de Grebbeberg was een verloren slag, maar geen zinloze slag. Het herdenkingsconcert Slag om de Grebbeberg is een uiting om onze dankbaarheid en ons respect te tonen aan de soldaten die voor onze vrijheid hebben gestreden op de Grebbeberg.

“De Grebbeberg in het bijzonder, zal tot in lengte van dagen voor verscheidene onderdeelen die daar streden, een monument vormen van de onversaagdheid en den moed van hen, die plicht en eer stelden boven hun leven.”
Luitenant-generaal J.J.G. Baron Van Voorst tot Voorst, commandant Veldleger in mei 1940

Toegangskaarten verkrijgbaar via deze link