Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië of tijdens internationale (vredes)missies.

De graven op het ereveld liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen.

Hier liggen de graven van mannen, vrouwen en kinderen: verzetsstrijders, dwangarbeiders, Engelandvaarders, vervolgingsslachtoffers, maar ook slachtoffers van de Japanse interneringskampen in Indonesië en militairen die sneuvelden tijdens (vredes)missies in Korea, Libanon, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Mali. Van hen is 80% burger. In de kapel centraal op het ereveld worden 130.000 mensen herdacht die geen aanwijsbaar graf hebben.

Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen

Op de naast het ereveld gelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen liggen militairen begraven die zich bij leven hebben ingezet voor vrede en veiligheid binnen en buiten Nederland. Zij overleefden de missies en hebben als laatste wens om met andere veteranen begraven te worden.

Wandelen over het ereveld

Wandel van eind maart t/m eind oktober iedere zondag met een van onze gidsen langs de graven en luister naar de verhalen van de mensen die daar begraven liggen. De rondleiding begint om 11 uur en start vanaf de ingang van het ereveld. Wandelt u liever op eigen gelegenheid rond? Voor gezinnen met kinderen ligt in het entreegebouw de speciale Jeugdroute en volwassenen kunnen een audiotour lopen aan de hand van QR-codes.

Maak gebruik van de grafwijzer om een specifiek graf te vinden, zoek op de achternaam van het oorlogsslachtoffer. Of selecteer een lange of een korte wandeling en print die uit.

Herdenking op het ereveld

Elk jaar op 4 mei vindt een bijzondere herdenking plaats. Iedereen is van harte welkom de herdenking bij te wonen.

Nationaal Ereveld Loenen

In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn). Op 18 oktober 1949 opende Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu bijna 4.000 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.

Een belangrijk kenmerk van ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen geschiedenis. Het ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland.

Centraal op het ereveld bevindt zich de kapel met een schrijn voor de Gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. Sinds de jaren tachtig vormt het ereveld niet alleen de laatste rustplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook militairen en burgers die zijn omkomen tijdens humanitaire en/of vredesmissies worden er (her)begraven.

Adres Groenendaalseweg 64
Postcode 7371 EZ