Menu

Aalten, monument voor Stirling BK767

Artiest: Wim Westerveld
Aalten, monument voor Stirling BK767

Geschiedenis


Het monument voor Stirling BK767 is opgericht ter nagedachtenis aan de vliegers van de op 26 juni 1943 neergestorte Engelse Stirling bommenwerper BK767. Dit toestel was opweg naar Duitsland toen het werd beschoten door een Duitse Messerschmidt nachtjager. Er kwamen hierbij 5 bemanningsleden om het leven. De 2 overlevenden inzittenden, Edwin Taylor en Keith Nielson zijn gevangen genomen door de Duitsers.

De namen van de slachtoffers luiden:
Bernard Church, William Davis, Frederick Mills, William Thompson, John Tritton.

Zij liggen begraven op begraafplaats Berkenhove te Aalten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 juni 2003, zestig jaar na de crash. Bij de oprichting van het monument  was één van de twee overlevenden, navigator Edwin Taylor aanwezig. Ook was de zus van de overleden Captain Bernard Church aanwezig. Tevens werd er namens de ambassade en de strijdkrachten van het Verenigd Koninkrijk door een piloot in uniform een bloemenkrans gelegd. Een leerling uit groep zeven van basisschool 't Warmelinck las een passend gedicht voor. Ook spraken Jan van Schijndel, voorzitter van de Christelijke Oranjevereniging IJzerlo en burgemeester Tijme Bouwers van Aalten bij deze plechtigheid. Na het spelen van de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland door muziekvereniging Crescendo IJzerlo liet de IJzerlose schooljeugd ballonnen op met allerlei vredeswensen. Ook vloog er een viermotorige Lockheed tweemaal over,

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Stirling BK767, dat de titel 'Vliegen voor de vrede' draagt, bestaat uit een witte stenen bol met daarop een sculptuur van metaal dat vanuit een bepaalde gezichtshoeken een duif verbeeld en vanuit andere hoeken vlammen. De bol rust op een metalen buis die schuin de grond in steekt. Op deze buis is een plaquette bevestigd. Rondom het monument ligt tegelwerk dat in een cirkel om het monument is gelegd. Een kort pad van hetzelfde tegelwerk verbind het monument met het onverharde pad dat er langs loopt. Aan weerszijden van het betegelde pad zijn bloemen geplant. Aan de rechterzijde van dit pad bevindt zich een informatiebord over de geschiedenis waarnaar het monument verwijst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VLIEGEN VOOR DE VREDE

MONUMENT TER NAGEDACHTENIS AAN DE VLIEGERS VAN DE OP 26 JUNI 1943 NEERGESTORTE ENGELSE STIRLING-BOMMENWERPER BK7676.

HIERBIJ KWAMEN 5 BEMANNINGSLEDEN OM HET LEVEN.
OVERLEDEN ZIJN:

F/0. B.H. CHURCH 21 JAAR
SGT. W.TH. DAVIS 21 JAAR
SGT. F. MILLS 20 JAAR
SGT. W.H. THOMPSON 21 JAAR
F/0. J.F TRITTON 28 JAAR

OVERLEEFD HEBBEN, MAAR GEVANGEN GENOMEN ZIJN:
F/O. K.A. NIELSON
SGT. E.G. TAYLOR

IN DE OORLOG WERDEN ZIJ GEËERD MET EEN KRANS MET DAAROP DE WOORDEN:

GEBROKEN VLEUGELS, ONSTERFELIJKE ROEM".'

Symboliek
De bol stelt de aarde voor, maar een plaatsbepaling is achterwege gelaten om uit te drukken dat de bedreiging van de vrede en vrijheid een wereldwijde zorg voor iedereen is. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is een duif een symbool geworden van goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoelt.

Overige info


Locatie
Het monument bevind zich naast de brug over de Keizersbeek aan de Huisstededijk in IJzerlo, Aalten (gemeente Aalten). Dit is de plek waar het eerste lichaam van de crash, dat van boordwerktuigkundige William Thompson, werd gevonden.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief