Menu

Abbekerk, monument voor J. Pretkowski

Abbekerk, monument voor J. Pretkowski

Geschiedenis


Het monument voor J. Pretkowski in Abbekerk (gemeente Medemblik) is opgericht ter nagedachtenis aan de piloot die op 12 april 1945 is gesneuveld. Hij was de laatste geallieerde vlieger die boven Nederland is gesneuveld. Pretkowski is in Breda herbegraven.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995 door leerlingen van obs 'De Plaats' te Abbekerk. Toen de grafsteen uit 1946 opnieuw werd gevonden, heeft de gemeente besloten de zerk als een monument op te stellen.

In Kostrzyn (Polen) is tevens een marmeren gedenksteen geplaatst.

Info


Vorm en materiaal
De monument voor J. Pretkowski in Abbekerk (gemeente Medemblik) is een marmeren grafsteen met daarop een tekst in reliëf.

Tekst
De tekst op de steen luidt:

'SGT. JOZEF
PRETKOWSKI
RAF/RAF-P704 629
GEB. 15-9-1915
NEERGESTORT MET
SPITFIRE 12-4-1945
HIJ GAF ZIJN LEVEN
VOOR ONZE VRIJHEID.'

Ook staat bij het monument vermeld dat de obs 'De Plaats' te Abbekerk zorg draagt voor het onderhoud en dat de piloot in Breda is herbegraven.

Wijziging
Het monument is in 2015 vervangen door een nieuw monument, het oorlogsmonument Abbekerk. De steen begon te verzakken en de bestrating moest opnieuw gedaan worden. Daarnaast bleek niet één maar twee vliegers waren omgekomen op het grondgebied van de voormalige gemeente Abbekerk. De 70e  herdenking van de bevrijding was de aanleiding om het monument te vervangen. De grafsteen van Pretkowski is geschonken aan de gemeente Kostrzyn Wlpk in Polen.

Overige info


Locatie
De grafsteen van Pretkowski is in 2015 geschonken aan de gemeente Kostrzyn Wlpk in Polen. Het monument bevond zich op de begraafplaats aan de Kerkweg in Abbekerk (gemeente Medemblik).

Bronnen

  • De openbare basisschool te Abbekerk;
  • De heer Frits van der Starre.

Voor meer informatie
Het Jaarboekje, Frits van der Starre (Stichting Historisch Abbekerk, 1997).

Meer informatie
Voor meer informatie over oorlogsmonumenten in de gemeente Medemblik klik hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief