Menu

Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia

Artiest: Ids Willemsma
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia

Geschiedenis


Het monument in Akkrum (gemeente Heerenveen) is opgericht ter nagedachtenis aan oud-burgemeester Van Baerdt van Sminia van Utingeradeel. Zijn actieve rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hem fataal.

Jonkheer Paul Marinus Van Baerdt van Sminia was burgemeester van de toenmalige gemeente Utingeradeel. Tijdens de oorlogsjaren hielp hij neergestorte geallieerde piloten het land uit te komen. Hiervoor is hij postuum onderscheiden door de Canadese regering. Toen de burgemeester begin 1944 de reservesleutel van de cel in het gemeentehuis beschikbaar stelde zodat verzetsman Sjerp de Vries kon vluchten werd hij verraden en opgepakt door de bezetter. Deze vond in het gemeentehuis belastende informatie die de burgemeester in verband bracht met de pilotensmokkel. Van Baerdt van Sminia werd in de Leeuwarder gevangenis opgesloten. Het lokaal verzet bood aan om hem te bevrijden maar de burgemeester sloeg dit aanbod af uit angst voor represailles die aan onschuldigen het leven zouden kosten. Van Baerdt van Sminia werd, na eerst naar Kamp Amersfoort overgebracht te zijn, op transport gesteld naar kamp Neuengamme in Duitsland. In april 1945 werd jonkheer Paul Marinus Van Baerdt van Sminia op het station van Sandbostel door de bezetter gefusileerd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Jan Eijzenga uit Akkrum en de heer Johan van Woerden uit Teherne. Het monument is ontworpen door kunstenaar Ids Willemsma.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005 door de zoon van de oud-burgemeester, de heer Hobbe van Baerdt van Sminia en door de kleinzoon van de verzetsman die onsnapte dankzij de oud-burgemeester, de heer Sjerp de Vries.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor burgemeester Van Baerdt van Sminia in Akkrum (gemeente Heerenveen) is een sculptuur van een lege stoel.

Symboliek
Het monument symboliseert de lege plek die de burgemeester achterliet.

Overige info


Locatie
Het monument is gelegen bij de Terptsjerke aan de Om e Toer 6 te Akkrum (gemeente Heerenveen).

Bron
www.frieschdagblad.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief