Menu

Almere, Lancastermonument

Geschiedenis


Het Lancastermonument in Almere herinnert aan de crash van een Lancaster-vliegtuig van de Royal Airforce in Almere op 1 mei 1943 om 02.38 uur 's nachts in het IJsselmeer. Het vliegtuig was onderweg naar Essen om deze Duitse industriestad te bombarderen. De zeven inzittenden kwamen bij de crash allemaal om het leven.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Sergeant A.V. Ansell (22) de navigator, sergeant W.J. Glothham (leeftijd onbekend) piloot, sergeant M.J. Grace, verantwoordelijk voor de bommen, sergeant J.Hodgson (22), sergeant J.K. Mansley (21) werktuigbouwkundige, sergeant Nugent (31) en sergeant C.D. Todd (18).

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van de stichting Ongeland uit Lelystad en Stichting 4 mei-herdenking Dronten.

Onthulling
Het monument is onthuld op zaterdag ? oktober 2014. Tijdens de plechtigheid werden ter nagedachtenis aan de zeven inzittenden kaarsen aangestoken. Ook werd er voor hen een minuut stilte in acht genomen.

Info


Vorm en materiaal
Het Lancastermonument te Almere (gemeente Almere) bestaat uit een witte metalen paal met blauwe strepen met daarbovenop een rood silhouet van een Lancaster. Op één van de windmolens naast het monument is tevens een silhouet van de lancaster aangebracht.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij de crashlocatie midden in het windmolenpark langs de Markerwaarddijk te Almere.

Bron
Dichtbij. Artikel 18 oktober 2014.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief