Menu

Alphen aan den Rijn, 'Joods monument'

Artiest: Dick Elffers (1910-1990)
Alphen aan den Rijn, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' in Alphen aan den Rijn is opgericht ter nagedachtenis aan de 55 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter via het doorgangskamp Westerbork werden weggevoerd en in de vernietigingskampen Sobibor, Bergen-Belsen en Auschwitz om het leven zijn gebracht.De namen van de 55 joodse slachtoffers luiden:Samuel Aardewerk, Bertha Aardewerk-van der Hoek, David Cassier, Mietje Cassier-Waterman, Isaac E. Cassier, Israël Cassier, Elisabeth Cassier-de Leeuw, Emmanuël Cassier, Hendrika Cassier, Siegmund Cohen, Olga Cohen-Goudberg, David van Dien, Roosje van Dien-de Winter, Judith van Dien, Judik L. van Dien-Goudsmit, Louis N. van Dien, Sara van Dien-Walg, Nathan van Dien, Roosje van Dien-Kroon, Isaäc van Dien, Sara van Dien, Philippus N. van Dien, Rozalina van Dien-van Rhijn, Roosje E. van Dien, Wolfgang L. Dinkelspiel, Friederike R. Dinkelspiel-Waldeck, Abraham J. Engelsman, Ester Engelsman-Kohn, Henriëtte Freund-Spiegel, Leopold Honig, Paula Honig-Buttermilch, Aaltje Hijmans-de Leeuw, Maurits S. Hijmans, Alexander Ladendorff, Margaretha Ladendorff-Wolffheim, Abraham de Leeuw, Judik de Leeuw-van Baarzel, Hartog A. de Leeuw, Hendrika de Leeuw, Joseph I. de Leeuw, Klazina de Leeuw, Dora Marcus-Weingarten, Mathilde Neuwahl-Mosheim, Ida Platz-Heimbach, Emmanuel van Rhijn, Jansje van Rhijn-van Dien, Eva R. van Rhijn, Hersz Rosenblatt, Frajdla Rosenblatt-Schwarzbrart, Jenny Thurin, Siegfried Weinberg, David Wessel, Paul Wolfstein, Emma Wolfstein-Platz en Leentje Hamburger.Op woensdag 30 september 1942 werden 39 van de 55 joodse medeburgers bijeengedreven op het ijsbaanterrein bij de huidige Laan der Continenten. Daarvandaan gingen zij naar het station van Alphen om via Amsterdam naar Westerbork te worden weggevoerd. Al op vrijdag 2 oktober vertrokken 30 medeburgers naar Auschwitz alwaar 27 personen gelijk werden vermoord. De andere 3 moesten eerder in Kosel uitstappen om daar te werk te worden gesteld.Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de heer S. Speijer.Onthulling Het monument is onthuld op 19 mei 1990 door burgermeester M. Paats en Simon Wiesenthal. Bij deze plechtigheid waren ook nabestaanden aanwezig.

Info


Vorm en materiaal Het 'Joods monument' in Alphen aan den Rijn is een vierkante gedenksteen met een davidster en de datum 'mei 1990'.Tekst De tekst op de gedenksteen luidt:'WIJ GEDENKEN IN EERBIED DE ALPHENSE JODEN DIE DE DUITSE BEZETTER HEEFT WEGGEVOERD EN VERMOORD 1940 - 1945'.Hieronder zijn de namen van 55 joodse oorlogsslachtoffers aangebracht.Digitaal Joods Monument De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie Het monument is geplaatst op het Raoul Wallenbergplein te Alphen aan den Rijn, nabij de Laan der Continenten.Bronnen
  • Gemeente Alphen aan den Rijn;
  • Streekarchief Rijnlands Midden;
  • Geschiedkundig tijdschrift voor Alphen, De Viersprong 111, mei 2012.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief