Amersfoort, gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium

Artiest:Dienst Gemeentewerken
Amersfoort, gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium

Geschiedenis


De gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium herinnert de inwoners van Amersfoort aan de zestien leraren, leerlingen en oud-leerlingen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.De namen van de zestien slachtoffers luiden:F.C. Barbas, J.D. Camerling Helmolt, mr. A. van Daal, H. Huyskens, A. Kamphuis, dr. A.L.V.L. van der Linden, E.J. van Nagell, Anna C. Palm, dr. Z. Regelink, J. Seinstra, H.L. Senff, G.D. Steinebach, Z.B. Tijm, Henny M. de Vries, J. de Vries en H.J. Westendorp. Op de plaat ontbreken de namen van Bertha E. van Essen en Rachelly de Pool. Hun dood werd pas later bekend.Onthulling Het monument is onthuld op 11 december 1946.

Info


Vorm en materiaal De gedenkplaat in het Stedelijk Gymnasium te Amersfoort draagt een tekst.Tekst De tekst op de plaquette luidt:NOMINA PRAECEPTORUM ET DISCIPULORUM QUISANCTIS LEGIBUS PATRIAE OBSECUTI FURORE TEUTONICO ET JAPONICA OCCUBUERUNTDR. Z. REGELINK, J. DE VRIES PRAECS. F.C. BARBAS, MR. A. VAN DAAL, J.D. CAMERLING HELMOLT, H. HUYSKENS, A. KAMPHUIS, DR. A.L.V.L. VAN DER LINDEN, E.J. VAN NAGELL, ANNA C. PALM, J. SEINSTRA, G.D. STEINEBACH, H.L. SENFF, HENNY M. DE VRIES, Z.B. TIJM, H.J. WESTENDORP.'Vrij vertaald betekent dit:'Namen van leraren en leerlingen die, gehoorzaam aan de heilige wetten van het vaderland, ten offer vielen aan de Duitse en Japanse furie'.

Overige info


Locatie Het monument bevindt zich in het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, gelegen aan Thorbeckeplein 1 te Amersfoort (gemeente Amersfoort).BronOm niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000) en afkomstig van de gemeente Amersfoort.
Menu