Menu

Amersfoort, 'Melati'

Artiest: Hilde Paalvast
Amersfoort, 'Melati'

Geschiedenis


Het monument herinnert de inwoners van Amersfoort aan de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en daarmee het hele koninkrijk bevrijd was. Hiermee vormt het monument een herinnering aan de militairen in dienst van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, de Koninklijke Marine in Nederland-Indië en de burgerslachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië.

Info


Vorm en materiaal Het monument 'Melati' in Amersfoort (gemeente Amersfoort) bestaat uit een massieve glazen schijf op een metalen sokkel. In het hart van de cirkel prijkt aan beide zijden van het object een voorstelling van de Melati, de Indische Jasmijn. Aan de voorkant is de in een zwart vlak zwevende ‘Melati’ omgeven door witte pluisjes. Tekst De tekst op het monument luidt:'MELATI SYMBOOL VAN TROOST EN HOOP 15 AUGUSTUS 1945 BEVRIJDING VAN NEDERLANDS-INDIË'Symboliek De Melati is een bloem die troost, hoop en onverzettelijkheid uitdrukt voor de Indische Nederlanders. Ze symboliseren het leven dat ondanks alle gruwelen uit de oorlog zijn loop hervond. Aan de keerzijde domineert het zwart, wat staat voor het leed dat het Indische volk is aangedaan.

Overige info


Het monument bevindt zich in de tuin van museum Flehite aan de Westsingel 50 in Amersfoort (gemeente Amersfoort).Onthulling Het monument is onthuld op 15 augustus 2020 door burgemeester Lucas Bolsius ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar vrijheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief