Menu

Amersfoort, Monument voor de gevallen cavaleristen van de SROC

Amersfoort, Monument voor de gevallen cavaleristen van de SROC

Geschiedenis


Het monument voor de gevallen cavaleristen van de SROC in Amersfoort herinnert aan de slachtoffers van de School Reserve Officieren Cavalerie die tijdens de meidagen van 1940 zijn gevallen.

Het monument bevindt zich op het terrein van de Bernhardkazerne. De eerste gebouwen van deze kazerne werden in de jaren 1938-1939 geplaatst op een terrein aan de rand van Amersfoort dat al eeuwen lang werd gebruikt voor exercities en militaire oefeningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne door de Duitsers gebruikt voor de legering van personeel van het vliegveld Soesterberg.


Van mei 1939 tot juni 1996 (m.u.v. de oorlogsjaren) was de Bernhardkazerne een typische Cavaleriekazerne. Duizenden huzaren zijn daar opgeleid tot tankchauffeur, schutter of voor andere functies. 

In juni 1996 werden ook de Infanterieopleidingen op de Bernhardkazerne ondergebracht. Deze werden samengevoegd met de Cavalerie in één opleidingscentrum, het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMan). Op de kazerne vinden ook andere opleidingen plaats onder meer voor de zogenoemde vredesmissies.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor de gevallen cavaleristen van de SROC in Amersfoort is een gemetselde gedenkmuur van natuursteen waarop een plaquette is aangebracht. 

Overige info


Locatie
Het monument voor de gevallen cavaleristen van de SROC is gelegen aan zuidzijde van het wachtgebouw bij de entree van de Bernhardkazerne aan de Barchman Wuytierslaan 198 te Amersfoort. Op het terrein van de Bernhardkazerne is het Cavaleriemuseum gevestigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief