Menu

Amersfoort, 'Monument voor de Gevallen Officieren WOII'

Geschiedenis


Het 'Monument voor de Gevallen Officieren WOII' in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan alle officieren van de Nederlandse Cavalerie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Het monument bevindt zich op het terrein van de Bernhardkazerne. De eerste gebouwen van deze kazerne werden in de jaren 1938-1939 geplaatst op een terrein aan de rand van Amersfoort dat al eeuwen lang werd gebruikt voor exercities en militaire oefeningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne door de Duitsers gebruikt voor de legering van personeel van het vliegveld Soesterberg.

Van mei 1939 tot juni 1996 (m.u.v. de oorlogsjaren) was de Bernhardkazerne een typische Cavaleriekazerne. Duizenden huzaren zijn daar opgeleid tot tankchauffeur, schutter of voor andere functies.

In juni 1996 werden ook de Infanterieopleidingen op de Bernhardkazerne ondergebracht. Deze werden samengevoegd met de Cavalerie in één opleidingscentrum, het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMan). Op de kazerne vinden ook andere opleidingen plaats onder meer voor de zogenoemde vredesmissies.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op het terrein van de Bernhardkazerne, gevestigd aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief