Menu

Amersfoort, monument voor Dirk Davelaar

Artiest: Architectenbureau M.J.A. van Geel
Amersfoort, monument voor Dirk Davelaar

Geschiedenis


Het monument voor Dirk Davelaar in Amersfoort is opgericht ter nagedachtenis aan de Nederlander die op 2 mei 1943 tijdens een transport naar Kamp Amersfoort door een dronken SS'er is doodgeschoten.

Onthulling
Het monument is op verzoek van de nabestaanden niet officieel onthuld.Davelaar was lid van het Verzet en fietste vanuit zijn ouderlijk huis in Zwartebroek (Barneveld) naar Amersfoort. De Zwaluwstraat bestond nog niet; hier liep het toenmalige Hoevelakense Voetpad. Dirk Davelaar fietste onder begeleiding van twee SS'ers naar Kamp Amersfoort om gevangen genomen te worden. Ter plaatse van het monument werd hij van achteren doodgeschoten. Op de plek waar Dirk werd vermoord, stond jarenlang een gedenkteken, midden in het weiland: een houten kruis met de tekst 'Op 2-5-1943 werd hier door de S.S. vermoord DIRK DAVELAAR / Geb. 18-4-1915'. In 1967, toen daar Liendert verrees, werd dit vervangen door een metalen kruis met een gedenkplaatje en min of meer dezelfde tekst. Het hangt nog steeds op de zijgevel van een huis op de hoek van de Lageweg en de Spechtstraat.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Dirk Davelaar in Amersfoort is een metalen kruis met in het midden een gedenkplaatje.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'DIRK DAVELAAR
GEB 18-4-1915 TE NIJKERK
WERD OP 2-5-1943 OP
DEZE PLAATS DOOR DE
S.S. NEERGESCHOTEN'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond er een gedenkteken in het weiland aan het Hoevelakense voetpad. Dit moest wijken voor de nieuwbouw van de wijk Liendert.

Overige info


Locatie
Het monument is bevestigd op de zijgevel van het huis op de hoek Lageweg/Spechtstraat te Amersfoort.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek (Amersfoort, 2e druk, juni 2000).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief