Amstelveen, 'De Barmhartige Samaritaan'

Artiest:Piet Peters
Amstelveen, 'De Barmhartige Samaritaan'

Geschiedenis


Het monument 'De Barmhartige Samaritaan' herinnert de inwoners van Amstelveen aan het feit dat het Nederlands Volksherstel in juli 1945 Ouder- en Nieuwer-Amstel (thans Ouderkerk en Amstelveen) aanwees als adoptiegemeentes voor de gemeente Vierlingsbeek dat voor 90% verwoest was. Ouder- en Nieuwer-Amstel zorgden voor stoelen, kachels en ander meubilair.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 1948 door burgemeester Jans van Vierlingsbeek en burgemeester Haspels van Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen).

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'De Barmhartige Samaritaan' in Amstelveen is een plaquette van roodbruine natuursteen. In reliëf wordt een mannenfiguur afgebeeld, die van zijn pakezel is gestapt en zich over een noodlijdende figuur buigt. Op de achtergrond bevindt zich een door de oorlog vernielde landstreek. Op de voorgrond staat een muur in opbouw. Linksonder het wapen van Nieuwer-Amstel (nu Amstelveen). Rechtsboven het wapen van Vierlingsbeek met de Sint-Antoniusfiguur. De gedenkplaat is 75 centimeter hoog, 1 meter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ALS DANK VOOR UWE HULP IN ONZE NOOD
VAN
OORLOGSGETROFFENEN.'

Symboliek
De bijbelse vertelling van de Barmhartige Samaritaan staat symbool voor naastenliefde en offerzin. In het Nieuwe Testament verhaalt Lukas over de Barmharige Samaritaan die eens een beroofde en gewonde reiziger, die onderweg was van Jeruzalem naar Jericho, verzorgde en naar een herberg bracht.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat is aangebracht in de muur van het herbouwde oude raadhuis van Nieuwer-Amstel (thans Amstelveen), gevestigd aan de Dorpsstraat.

Bron
Gemeente Amstelveen.

Voor meer informatie
Jaren van Verduistering van Tini Visser (Zutphen, De Walburg Pers, 1989).

Menu