Menu

Amsterdam, Anne Frankschool

Artiest: Harry Visser
Amsterdam, Anne Frankschool

Geschiedenis


De Anne Frankschool in Amsterdam herinnert aan het joodse meisje Anne Frank, dat hier van 1934 tot 1941 naar school is gegaan. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stierf Anne in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ook worden met het monument de andere omgekomen joodse leerlingen in herinnering gebracht.

Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen voor het werkkamp, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken in zijn eigen bedrijfsgebouw aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Dit pand bestond uit een voorhuis, waar zich het kantoor en de magazijnen bevonden, en een achterhuis dat deels leegstond. Met hulp van twee medewerkers werd in vier kamers van het Achterhuis een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het Achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Een uniek document, dat mensen over de hele wereld heeft aangegrepen.

Het Achterhuis is een wereldwijde bestseller geworden, ruim 25 miljoen exemplaren zijn in zeker 55 talen uitgegeven. Het levensverhaal van Anne Frank vertelt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van racisme en genocide. Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende dat miljoenen joden is aangedaan en heeft hiermee de 'Endlösung' een stem en gezicht gegeven.

Van de schuilplaats is een museum gemaakt: het Anne Frank Huis. Hier wordt een beeld gegeven van het leven van Anne Frank en haar familie, haar dagboek en de onderduikperiode. Miljoenen mensen uit de hele wereld hebben dit grachtenpand bezocht.

Onthulling
In 1954 is de naam van de 6e Montessorischool aan de Niersstraat veranderd in de Anne Frankschool. De school is tot monument verklaard.

Info


Vorm en materiaal
De Anne Frankschool in Amsterdam is een monument. Op de gevel is een muurschildering afgebeeld met tekstfragmenten uit het dagboek van Anne Frank. De regels zijn met behulp van een diaprojector op de wand aangebracht. In de hal van de school hangt een gedenkplaat met de namen van de joodse leerlingen die de oorlog niet hebben overleefd.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat met dit gedenkteken herdacht wordt, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bronnen
  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • www.annefrank.nl;
  • Kindermonument

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief