Menu

Amsterdam, gevelsteen aan de Bloemgracht

Amsterdam, gevelsteen aan de Bloemgracht

Geschiedenis


De gevelsteen aan de Bloemgracht te Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de drie stadsgenoten die op 25 april 1945 door de bezetter zijn omgebracht.

De namen van de drie slachtoffers luiden: Johannes Stephanus Keune, Ko Stevese en Durk Wolters.

De verzetsmannen Durk Wolters, Ko Stevese en Johannes Stephanus Keune, allen lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), hebben elkaar leren kennen in het pand aan de Bloemgracht. Zij waren tevens lid van de 'Raad van Verzet'. In de ochtend van 25 april 1945 werden zij door de bezetter ontdekt en ter plekke gefusilleerd. De toedracht van de ontdekking is nog steeds onduidelijk.

Johannes Keune was een geboren Amsterdammer. Hij was werkloos tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1943 sloot hij zich aan bij de 'Raad van Verzet' die hem ook financieel hielpen. Hij was toen 29. Hij kwam ook regelmatig op de Bloemgracht 82 en leerde zo de anderen kennen. 

Ko Stevese was een Zeeuw en verhuisde op zijn twintigste naar Amsterdam en wordt typograaf. De bezetter verplichtte hem om in het kader van Arbeitseinsatz in Duitsland te gaan werken. Tijdens zijn verlof duikt hij onder. In een brief aan zijn ouders verklaart hij niet langer onder de Duitsers te willen werken. Hij gaat het verzet in en sluit zich in 1944 aan bij de 'Raad van Verzet'. Hij kwam vaak op de Bloemgracht 82 en leerde daar Durk Wolters en Johannes Keune kennen.

Durk Wolters was geboren op 6 april 1911. Als beroep was deze Groninger vrachtwagenchauffeur. Hij was overtuigd communist en werd verschillende malen opgepakt, maar wist ook te ontsnappen. Hij dook onder op een zolderkamer aan de Bloemgracht 82 in Amsterdam. Hier leerde hij de anderen kennen.

Onthulling
De gevelsteen is onthuld in 1945.

Info


Vorm en materiaal
De gevelsteen aan de Bloemgracht te Amsterdam is uitgevoerd in witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gevelsteen luidt:

'VOOR DE VRIJHEID VAN HUN VADERLAND
GEVALLEN OP 25 APRIL 1945
DICK WOLTERS GEB. 6 APRIL 1911
KO STEVESEN GEB. 17 NOV. 1918
JOHANNES STEPHANUS KEUNE GEB. 1 MAART 1914'.

De achternaam van de heer Ko Stevese staat foutief op de plaquette vermeld. Ook de geboortedatum is onjuist. Die moet zijn 12 november 1918. De bijnaam van de heer Wolters was Dick. Zijn echte naam is Durk. 

Overige info


Bronnen

  • Om nooit te vergeten - Amsterdamse monumenten en gedenktekens ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog van Mies Bouhuys en Boris Klatser. (Bussum, Produktie Uitgeverij Thoth, 1995). ISBN 90 6868 124 9;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6;
  • Mevrouw van Raaijen-Veerhoek;
  • De Dokwerker.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief