Menu

Amsterdam, monument aan de Westzaanstraat

Amsterdam, monument aan de Westzaanstraat

Geschiedenis


Het monument in de Westzaanstraat te Amsterdam herinnert aan de burgerslachtoffers van de crash van de Boeing B-17-G Flying Fortress op 22 maart 1944.

Op 22 maart 1944 vertrok de Boeing B-17-G Flying Fortress samen met 287 geallieerde vliegtuigen in formatie richting Berlijn, om een vliegtuigbedrijf installatie van de bezetter te bombarderen. Aan boord waren tien Amerikaanse bemanningsleden, te weten: Edward Welling Stull, Samuel France Showalter, Harold Joseph Crace, John Edward Tayloe, Paul Joseph Geis, David Eugens Stoyer, Frank Ignatius Barry, Alfred Sanchez, Herman Eventosch en Louis Joseph Zommer. Na een succesvolle operatie vlogen ze weer richting hun thuisbasis in Engeland. De tien Amerikaanse bemanningsleden van de Boeing B-17-G ondervonden echter grote problemen op hun terugtocht. Het toestel werd geraakt door Duits luchtafweergeschut waardoor een van de vier motoren in brand vloog. De bemanning wist de brand nog te blussen.

Boven Bremen gaf piloot Stull aan vijf bemanningsleden opdracht om het vliegtuig met hun parachute te verlaten. De geallieerde bommenwerper vervolgde zijn vlucht maar werd weer geraakt, dit keer door een granaat die een van de vleugels en het communicatiepaneel trof. Bij Ilpendam verlieten nog eens drie bemanningsleden het toestel. Op dat moment waren alleen de piloot Stull en de co-piloot Showalter nog aan boord overgebleven. De bemanning probeerde koers te zetten richting de Noordzee maar dit lukte niet vanwege het defecte besturingssysteem. In de omgeving van Durgerdam werden ze weer geraakt door afweergeschut van de bezetter. Hierop besloot de piloot dat ook zijn co-piloot Showalter het toestel moest verlaten. In de omgeving van de Van Noordtkade verliet ook piloot Stull het toestel, dat vervolgens neerstortte op de R.K. lagere St. Alfonsusschool in de Westzaanstraat. Hierbij kwamen drie burgers om het leven en raakten vijf burgers zwaargewond. Twee van de drie omgekomen burgers zijn geïdentificeerd. Hun namen waren Mattheus Baarslag en Frederik Houttuin.

De tien Amerikaanse bemanningsleden van de Boeing B-17-G werden na de crash door de bezetter opgepakt en op transport gesteld naar het krijgsgevangenenkamp Bath Luft 1 bij Peenemünde. In mei 1945 werden ze allen bevrijd door het Russische leger.

Oprichting
De oprichting van het monument aan de Westzaanstraat was een initiatief van de heer Emiel Ros. Deze was in de bezettingsjaren leerling op de St. Alfonsusschool waar de geallieerde bommenwerper op 22 maart 1945 neerstortte.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 september 2006 door Rolf Steenwinkel van stadsdeel Westerpark en John Edward Tayloe, een van de bemanningsleden van de geallieerde bommenwerper. Bij de onthulling waren de kleinkinderen van de slachtoffers Mattheus Baarslag en Frederik Houttuin aanwezig.

Info


Vorm en materiaal
Het monument aan de Westzaanstraat in Amsterdam is een ingelijste plaquette met foto's.

Overige info


Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief