Amsterdam, monument in het Joods Historisch Museum

Artiest:Jannes Limpberg
Amsterdam, monument in het Joods Historisch Museum

Geschiedenis


Het monument in het Joods Historisch Museum in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen leden van de Oost joodse Arbeiders Cultuurvereniging An-Ski.

In 1921 werd de cultuurvereniging An-Ski (vernoemd naar het pseudoniem van de joods-Russische schrijver Solomon Zainwill Rapaport) opgericht door Poolse joden om de naar Nederland gevluchtte Oost-Europese joden voor een isolement te behoeden. Doel was de jiddische cultuur in een zo breed mogelijk kader in leven te houden. Er werd jiddische les gegeven, er was een toneelgroep die voorstellingen gaf in theater Bellevue en er was een bibliotheek aanwezig.

Oprichting
Tijdens de bezettingsjaren verdween de vereniging. Na de bevrijding kwamen de overgebleven leden van An-Ski op 30 september 1945 weer bijeen. Een groot deel van de leden van de vereniging had de oorlog echter niet overleefd. Om hen te eren werd besloten een monument op te richten.

Onthulling
Het monument werd onthuld op 22 november 1979.

Info


Vorm en materiaal
Het monument in het Joods Historisch Museum te Amsterdam is een bronzen sculptuur. Op de voet staan, in de vorm van een poort, twee figuren met met een kandelaar. Een trap voert naar een arbeiderswoning waarin een visser, een schoenmaker, een landarbeider en een vioolspeler te zien zijn.

Symboliek
Beeldhouwer Jannes Limpberg heeft als uitgangspunt voor het monument het model van Poolse grafstenen gebruikt.

Wijzigingen
Oorspronkelijk bevond de sculptuur zich in De Waag, waar het Joods Historisch Museum was gevestigd. Na de verhuizing van het museum kreeg het monument een plek in de hal van het nieuwe gebouw aan de Nieuwe Amstelstraat in Amsterdam. Momenteel bevindt het beeld zich in het depot van het Joods Historisch Museum.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in het depot van het Joods Historisch Museum aan de Nieuwe Amstelstraat 1 te Amsterdam.

Bronnen
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Vertel de verhalen, Frans Heddema en Margit Willems (Stadsdeel Amsterdam-Centrum, 2005). ISBN: 90-9019166-6.
Menu