Menu

Amsterdam, monument voor de slachtoffers van de stadsreiniging

Artiest: Moos Cohen
Amsterdam, monument voor de slachtoffers van de stadsreiniging

Geschiedenis


Het monument herinnert aan de personeelsleden van de Amsterdamse Stadsdreininging die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
De namen van de slachtoffers luiden die op de plaquette genoemd staan zijn: J.F. Beerens, W.H. Duffels, A. Kok, N. Nunes Vas, M. Voet, B.C. van Wittenhorst.
Veel van de medewerkers van de stadsreiniging deden mee aan de Februaristaking in 1941, het protest tegen de Jodenvervolging. Onder hen Dirk van Nimwegen, een van de initiatiefnemers van de staking.
Herdenking Op 4 mei 2015 is bij het monument voor het eerst, op deze locatie, een herdenking gehouden. Deze herdenking werd georganiseerd door Wim de Graaf van de gemeente Amsterdam. Later is door hem, door Roel Walraven, Ko Homma en enkele bewoners van Oud-West het 4mei comité Oud West opgericht. Dit comité zorgt voor de jaarlijkse herdenking bij dit monument.

Info


Vorm en materiaal Het monument voor de slachtoffers van de stadsreiniging van Amsterdam is een metalen plaquette waarop met zetletters een tekst is aangebracht.
Tekst De tekst op de plaquette luidt: 'IN MEMORIAM BIJ DE STADSREINIGING VIELEN IN DEN OORLOG 1940 - 1945 ALS SLACHTOFFER
J.F. BEERENS W.H. DUFFELS A. KOK N. NUNES VAS M. VOET
Wijzigingen De plaquette hing oorspronkelijk in het stadsdeelkantoor van Oud West. Toen het stadsdeelkantoor werd gesloopt in verband met de bouw van de Hallen is de plaquette opgeslagen. De plaquette is in januari 2015 herplaatst.

Overige info


Locatie Het monument voor de slachtoffers van de stadsreiniging bevindt zich in de Passage van de Hallen te Amsterdam (gemeente Amsterdam).Bronnen
  • Ludmilla van Santen;
  • Jet van den Heuvel;
  • Thea Kroes;
  • Wim de Graaf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief