Menu

Amsterdam, Verzets- en bevrijdingsmonument Driemond

Artiest: Hubert C.M. van Lith (09-01-1906--1977)
Amsterdam, Verzets- en bevrijdingsmonument Driemond

Geschiedenis


Het verzets- en bevrijdingsmonument Driemond is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen en oorlogsgetroffenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

Oprichting
Het gedenkteken is geschonken door de familie Van Lith aan de begraafplaats in Driemond.  In 2015 heeft het 4 en 5 mei Comité Amsterdam Zuidoost, met toestemming van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met de Dorpsraad Driemond, Historische Kring Driemond en de bevolking van Driemond besloten om jaarlijks een herdenking te organiseren. Op 15 april, de dag nadat de laatste verzetsmensen in Amsterdam werden vermoord, herdenkt de gemeenschap van Driemond, de oorlogsgetroffenen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een blijvende herinnering hieraan.

De gemeente Amsterdam heeft het monument opgenomen als herdenkingsmonument.

Info


Vorm en materiaal
Het Verzets- en bevrijdingsmonument in Driemond (gemeente Amsterdam), dat ook bekend staat als  'Ongebroken Verzet 1940-1945', is een sculptuur van een bronzen beeld van een staande mannenfiguur. Door zijn houding met rechte rug en geheven hoofd maakt hij een trotse en uitdagende indruk. Het beeld is geplaatst op een vierkant voetstuk en is een voorstudie van het monument wat zich bevindt zich aan de kop van de Westersingel, tegenover het Kruisplein in Rotterdam.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'ONGEBROKEN VERZET 1940-1945'.

Overige info


Bronnen

  • 4 en 5 mei Comité Zuidoost;
  • Dik de Boef.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief