Menu

Anna Jacobapolder, oorlogsmonument

Anna Jacobapolder, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf geallieerde soldaten, een Nederlandse soldaat en een Nederlandse burger die in de nacht van 22 op 23 februari in de strijd tegen de bezetter om het leven zijn gekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Piet Avontuur, Percy Thomas Baugh, Eric Francis Bell, Boleslaw Podedworny, Marie Andrzej Poniatowski, Bronislaw Powalka en Karel Snijders.

In de nacht van 22 op 23 februari 1945 steken Duitse troepen de Zijpe over. Hoewel Sint Philipsland al bevrijd is, doet het nog dienst als uitvalsbasis voor de geallieerden om Schouwen-Duiveland te bevrijden. Wanneer de Duitsers aan land komen, worden ze direct opgemerkt door een Britse wachtpost. Het blijkt al te laat, de telefoonlijnen zijn doorgeknipt en de geallieerden zien geen kans meer versterking op te roepen. Niet veel later wordt hun commandopost opgeblazen. In de strijd die volgt laten zes militairen en een burger het leven.

De uit Breda afkomstige Piet Avontuur maakte deel uit van het verzet en de Stoottroepen. Met zijn collega-Stootroeper Van Rymenam maakte hij door de bezetter onder bruggen geplaatst dynamiet onschadelijk. De acties van Avontuur, waarbij zijn vingervlugheid alom verbazing opriep, groeide hij uit tot een begrip binnen de Stoottroepen. Piet Avontuur is begraven op begraafplaats Zuylen in Breda. In 2007 is zijn stoffelijk overschot herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 maart 2008 door burgemeester Nuis van Tholen.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) is een natuurstenen grafsteen, geplaatst op een bakstenen verhoging. Hierin zijn twee gedenkstenen ingemetseld.

Teksten
De tekst op de grafsteen luidt:

'PIET AVONTUUR'.

De tekst op de onderste gedenksteen luidt:

'MET HEM VIELEN
TIJDENS DE DUITSE AANVAL
IN DE NACHT VAN 22 OP 23 JANUARI 1945

PRINS MARIE ANDRZEJ PONIATOWSKI
BRONISLAW POWALKA
BOLESLAW PODEDWORNY
PERCY THOMAS BAUGH
ERIC FRANCIS BELL
KAREL SNIJDERS.'

Wijziging
De grafsteen is afkomstig van het voormalige grafmonument van verzetsheld Piet Avontuur op de begraafplaats Zuylen in Breda. Zijn stoffelijk overschot is in 2007 herbegraven op het Nederlandse Ereveld in Loenen.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op begraafplaats Langeweg in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief