Menu

Apeldoorn, Plaquette Teding van Berkhoutpaviljoen

Artiest: Dienst der Genie - ontwerper onbekend
Apeldoorn, Plaquette Teding van Berkhoutpaviljoen

Geschiedenis


De plaquette Teding van Berkhoutpaviljoen te Apeldoorn (gemeente Apeldoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan luitenant-kolonel Jhr. J.J. Teding van Berkhout. Teding van Berkhout was commandant van het 1e Regiment Huzaren Motorrijder dat in 1939 in de Koning Willem III-kazerne was gelegerd. Hij maakt na de capitulatie deel uit van het ondergronds verzet en wordt binnen de Ordedienst (OD) commandant van het district Apeldoorn.

Onthulling
Op 20 november 1992 werd op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn een nieuw keuken, eetzaal en kantine (KEK) gebouw geopend. De toenmalige commandant van het Opleidingscentrum Koninklijke Marechaussee, kolonel R.M.M. van Heloma Lugt, zocht een naam voor het nieuwe paviljoen. Op voorspraak van het toenmalige hoofd voorlichting van het 1e Legerkorps, luitenant-kolonel A. Steeman, is het gebouw vernoemd naar luitenant-kolonel Jhr. J.J. Teding van Berkhout. Het monument is op 20 november 1992 door Jhr. Dr. Ferdinand Teding van Berkhout, kleinzoon van luitenant-kolonel Jhr. J.J. Teding van Berkhout onthuld.

Onderhoud
Het monument is in het beheer van het Ministerie van Defensie.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette Teding van Berkhoutpaviljoen te Apeldoorn (gemeente Apeldoorn) bestaat uit een natuurstenen plaquette van 55 cm hoog en 65 cm breed met tekst. Boven de plaquette hangt een ingelijste portretfoto.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TEDING VAN BERKHOUT PAVILJOEN

LKOL JHR J. J. TEDING VAN BERKHOUT
COMMANDANT VAN HET 1E REGIMENT HUZAREN MOTORRIJDERS
EERSTE TROEPENCOMMANDANT IN DE KW III KAZERNE
EERSTE COMMANDANT DISTRICT APELDOORN VAN DE O.D.
IN 1942 DOOR DE BEZETTER GEVANGEN GENOMEN EN OP
13 MEI 1944 IN EEN VERNIETIGINGSKAMP DOOR
UITPUTTING OVERLEDEN.'

Wijzigingen
Op 26 april 2016 is een boven de plaquette geplaatst portret van Teding van Berkhout onthuld.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het Keuken, Eetzaal en Kantinegebouw op de Koning Willem III kazerne, Frankenlaan 70 te Apeldoorn (gemeente Apeldoorn). Het monument is op afspraak met een medewerker defensie of via de servicebalie mogelijk: Servicebalie.Apeldoorn@mindef.nl.
Op afspraak kan onder begeleiding, via de kazernewacht, toegang worden verleend.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief