Menu

Appingedam, 'Joods monument' bij het raadhuis

Artiest: Han Boerrigter, B.S.B. Glasatelier b.v.
Appingedam, 'Joods monument' bij het raadhuis

Geschiedenis


Het 'Joods monument' bij het raadhuis herinnert de inwoners van Appingedam aan de joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.Onthulling Het monument is onthuld op 22 maart 1984 door rabbijn J.S. Jacobs van het Opperrabbinaat Utrecht.

Info


Vorm en materiaal Het 'Joods monument' bij het raadhuis te Appingedam bestaat uit een keramisch bord met rode davidster op grijze ondergrond en twee witte glasplaten met reliëf. Het keramische bord heeft een doorsnede van 45 centimeter. De tekstplaten zijn 17 centimeter hoog en 30 centimeter breed.Tekst De tekst op de platen luidt:'1940 - 1945. GIJ ALLEN DIE VOORBIJ GAAT, AANSCHOUWT EN ZIET, OF ER EEN SMART IS ALS DE SMART DIE MIJ WERD AANGEDAAN.KLAAGLIEDEREN 1:12'.Symboliek De kleur rood staat symbool voor de 78 joodse slachtoffers, de kleur grijs voor het ijzige klimaat dat tijdens de bezetting voor de joden in Nederland heerste.

Overige info


Locatie Het monument hangt in het raadhuis van Appingedam, gelegen aan de Wijkstraat.Bronnen
  • Gemeente Appingedam;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief