Arnhem, Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument

Artiest:Dros
Arnhem, Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument

Geschiedenis


Het Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan de krijgsgevangenen en dwangarbeiders, waaronder 4000 Nederlanders, die bezweken bij de aanleg van de spoorweg in 1942 en 1943.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 juni 1989 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Op 30 augustus 2005, tijdens de herdenking van de gevallenen in Birma, werd op het terrein van Bronbeek onder grote belangstelling het vernieuwde monument onthuld door een drietal overlevenden, elk met een kleinkind. Daarmee werd meteen gesymboliseerd hoe belangrijk het is om het herdenken over te dragen aan de nieuwe generaties.

De onthulling van het toegevoegde namenmonument op 29 augustus 2015 werd voltrokken door twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen van slachtoffers. Tijdens de onthulling was oud-minister en vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner gastspreker.

Info


Vorm en materiaal
Het Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorwegen monument op Landgoed Bronbeek te Arnhem bestaat uit drie pagoden (tempels). Voor de pagoden ligt een informatiepaneel en een gedenkplaat van zwarte marmer. Op de gedenkplaat is een landkaart van Birma en Siam aangebracht. Achter de pagoden bevindt zich een uit bakstenen opgetrokken gedenkmuur met twaalf ingemetselde plaquettes van zwarte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat met landkaart luidt:

'BIRMA
SIAM (THAILAND)
OPDAT ZIJ NIET WORDEN VERGETEN.'

De plaquettes bevatten de namen van de omgekomen krijgsgevangenen en dwangarbeiders.

Symboliek
De pagoden verwijzen naar de 'Drie Pagoden Pas' op de grens van Birma en Thailand (voormalig Siam).

Wijzigingen
In 2002 is een plaquette vernieuwd.

In 2003 zijn de drie pagodes vernieuwd. Deze zijn realistischer dan de oorspronkelijke pagodes uit 1989.

Op 20 augustus 2005 is achter het monument een namenwand onthuld. Op deze wand staan de namen van de krijgsgevangenen van het KNIL die omkwamen bij de aanleg van de Birma Siam Spoorweg.

Op 26 augustus 2006, bij de herdenking, is nog een aanvulling op het monument onthuld: een plaquette ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanleg van de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra.

Op 29 augustus 2015 is het monument verder uitgebreid. Aan weerszijden van het bestaande monument zijn twee stukken spoorrail toegevoegd. Op de 10 bielzen van de rails zijn RVS-platen bevestigd met de namen van de 519 Nederlandse slachtoffers, die bij de werkzaamheden aan de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra het leven hebben gelaten. 

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.
  • De Gelderlander. 26 augustus 2015.

Voor meer informatie

  • Namenlijstop de website van Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe; Spoorweg;
  • 'Duizend veteranenverhalen', Checkpoint, nr.6, juli-augustus 2007.
Menu