Menu

Arnhem, gedenkzuil aan de Eusebiusbuitensingel

Arnhem, gedenkzuil aan de Eusebiusbuitensingel

Geschiedenis


De gedenkzuil aan de Eusebiusbuitensingel in Arnhem herinnert aan een groep van de 1e Para Squadron Royal Engineers die tijdens de gevechten om de Rijnbrug van 17 tot 20 september 1944 in de Limburg Stirumschool stand hebben gehouden.

Op woensdagmiddag 20 september 1944 waren alleen kapitein Eric Mackay en zijn manschappen nog overgebleven in hun stelling oostelijk van de brug: de Van Limburg Stirumschool. Ze hadden 72 uur niet meer geslapen, het water was 12 uur op en voedsel al 24 uur. De met kogels doorzeefde muren boden geen bescherming meer, waardoor zij zich op deze dag moesten overgeven.

Onthulling
De gedenkzuil is geplaatst in 1964.

Info


Vorm en materiaal
De gedenkzuil aan de Eusebiusbuitensingel in Arnhem is uitgevoerd in natuursteen. In de zuil is een plaquette ingemetseld. Boven de gedenkplaat is in reliëf een Pegasus aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 82 hoog, 25 centimeter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'HIER STOND DE VAN LIMBURG STIRUMSCHOOL
WAAR TIJDENS DE GEVECHTEN OM DE
RIJNBRUG EEN GROEP VAN HET
1ST PARA SQUADRON ROYAL ENGINEERS
VAN ZONDAGAVOND 17 TOT WOENSDAGMIDDAG
20 SEPTEMBER 1944 STANDHIELD.'

Hieronder is een Engelstalige versie van de tekst aangebracht.

Overige info


Bron
Brochure Freedom Trail - Route langs markante Arnhemse locaties uit '40-'45, uitgegeven door de gemeente Arnhem en het Gelders Archief, met medewerking van de Gelderland Bibliotheek (2e druk, april 2006).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief