Menu

Arnhem, 'Glodok-monument'

Artiest: E. Soute
Arnhem, 'Glodok-monument'

Geschiedenis


Het 'Glodok-monument' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan het gevangenkamp dat tijdens de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië in 1944 voor Indo-Europeanen werd ingericht in de Chinese wijk van Jakarta.

Om de Indo-Europeanen meer naar zich te schikken voerden de Japanners in 1943 de druk op. Zij eisten in 1944 dat alle Indo-Europese jongeren een loyaliteitsverklaring tekenden. Veel van deze jongeren weigerden en velen werden tijdens de razzia's in verschillende steden opgepakt. Veel van hen stierven in het gevangenenkamp aan uithongering en martelingen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1996.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Glodok-monument' op Landgoed Bronbeek te Arnhem is een gedenksteen. Het gedenkteken is een replica van de Glodok-gedenksteen die sinds 1991 op de erebegraafplaats Menteng Pulo bij Jakarta in Indonesië staat.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN
WIER MOED EN STANDVASTIGHEID
ZEGEVIERDEN OVER DE DOOD.'

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op Landgoed Bronbeek, gelegen aan de Velperweg te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Postkoloniale monumenten in Nederland, Post-colonial monuments in the Netherlands van Gert Oostindie, Henk Schulte Nordholt, Fridus Steijlen en met foto's van Eveline Kooijman (KITLV Press, 2011). ISBN: 978 90 6718 377 2.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief