Menu

Arnhem, 'Kring der herinnering'

Artiest: Janske Hombergen
Arnhem, 'Kring der herinnering'

Geschiedenis


De 'Kring der Herinnering' in Arnhem herinnert aan de Slag om de Geitenkamp die plaatsvond tijdens de bevrijding van Arnhem op 12 en 13 april 1945. Arnhem was in 1944 geëvacueerd. Alleen de wijk Geitenkamp was nog bewoond door NSB-ers en dwanarbeiders. De Canadezen voerden een groot artilleriebombardement uit. Ondanks dat de bewoners van de Geitenkamp van te voren waren gewaarschuw vielen er negentien slachtoffers.

Oprichting
Het monument kwam tot stand dankzij inspanningen van de heer Marinus van der Ende, die in april 1945 als hulpverlener in de wijk werkte. De heer Van der Ende is tevens initiatiefnemer van de herdenking van het bombardement. Op 13 april 2010 werd voor het eerst een herdenking georganiseerd bij de vijver aan de Larikshof.

In oktober 2011 heeft Stichting Herdenking de Geitenkamp een prijsvraag uitgeschreven voor de oprichting van een monument. Uit de veertien inzendingen werd het ontwerp van Janske Hombergen gekozen.

Onthulling
Het monument is op 24 november 2012 onthuld in aanwezigheid van burgemeester Pauline Krikke.

Info


Vorm en materiaal
De 'Kring der Herinnering' in Arnhem is een ronde betonnen gedenksteen. Op de gedenksteen is een krans te zien die is opgebouwd uit kleine kleurvlakken waarop afbeeldingen van onder andere bladeren te zien zijn. In het midden van de krans is een tekst te lezen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'13 APRIL 1945'.

Overige info


Symboliek
Het monument stelt een krans voor. Een krans is een ongebroken, oneindige, cirkel, waarmee wordt aangegeven dat we nooit zullen vergeten. De krans is bedoeld als een eerbetoon aan de overledenen en ook als een verwijzing naar de toekomstige generaties. Een krans is normaliter samengesteld uit bloemen en takken. Deze krans is samengesteld uit gekleurde vlakken waarop grafisch verwerkte kindertekeningen van planten en bloemen zijn aangebracht. De ontwerper is uitgegaan van het spreekwoord: 'zoals men zaait, zo zal men oogsten', waarmee zij op wil roepen tot het vreedzaam beslechten van confilcten. De kinderen is gevraagd om de planten te tekenen die zij zelf zouden willen zaaien.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de vijver aan de Larikshof in Arnhem.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief