Menu

Arnhem, 'Mens tegen macht'

Artiest: Gijs Jacobs van den Hof (1889-1965)
Arnhem, 'Mens tegen macht'

Geschiedenis


Het monument 'Mens tegen macht' herinnert de inwoners van Arnhem aan de strijd die is geleverd in de Tweede Wereldoorlog en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling

Het monument is onthuld op 17 september 1953 door Hare Majesteit Koningin Juliana.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Mens tegen macht' in Arnhem is een uit brons gegoten beeld van een zittende, naakte mannenfiguur met zijn armen in een afwerende houding. Het beeld is geplaatst op een tafel. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog, 2 meter 30 breed en 1 meter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

''40 - '45'.

Symboliek
De naaktheid van de mannenfiguur symboliseert de onschuld, de waarheid en de zuiverheid die het onderspit delven tegen de onwaarachtigheid van een brute oorlogsmacht.

Wijzigingen
Oorspronkelijk stond het gedenkteken, onder de naam 'Mens tegen de macht', op de Sonsbeektentoonstelling (in 1952). Op 17 september 1953 is het beeld op een kalkstenen voetstuk geplaatst, waarin vier hoekbeelden zijn uitgehouwen en in reliëf een Pegasus (het Airborne-embleem) is aangebracht. Maar in 1970 is het gedenkteken wegens vervuiling ontmanteld. De mannenfiguur werd op een tafel neergezet. De hoekbeelden ('De Pleuranten') en het reliëf ('Airborne-embleem') zijn elders geplaatst. In 2018 is het gedenkteken verplaatst van de westkant van de Grote Kerk op het Kerkplein naar het Audrey Hepburnplein.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich aan het Audrey Hepburnplein te Arnhem.

Bronnen

  • Gemeente Arnhem;
  • Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen te Arnhem;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief