Menu

Assendelft, oorlogsmonument

Artiest: Leo P.J. Braat

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Assendelft (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Het gedenkteken staat in de hal van het voormalige gemeentehuis van Assendelft, omdat hier vandaan verschillende Assendelvers in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar Duitsland. De meeste mannen zijn niet teruggekeerd.

De namen op het monument komen overeen met de namen op het andere monument in de plaats Assendelft: Assendelft, Herdenkingsmonument

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Assendelft (gemeente Zaanstad) is een gedenkplaat met in reliëf het wapen van Assendelft (een paard). Voor de plaquette is een glazen plaat aangebracht

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OPDAT WIJ NIET VERGETEN.'

Hieronder zijn de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijzigingen
Het monument is verplaatsbaar en werd vroeger bij de herdenkingen buiten geplaatst. In de loop der jaren groeide de belangstelling voor de herdenkingsbijeenkomsten zodanig, dat de N.H. kerk (achter het voormalig gemeentehuis) te klein werd. Later werden de bijeenkomsten gehouden in de R.K. Odulphuskerk. De gedenkplaat werd dan tijdelijk voor de kerk geplaatst.

Overige info


Locatie
Het monument staat in de hal van het voormalige gemeentehuis van Assendelft (gemeente Zaanstad). Het gedenkteken is vervaardigd van niet-weerbestendig materiaal en kan daarom niet permanent buiten staan.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief