Menu

Baarn, monument voor Ernst van Kempen

Baarn, monument voor Ernst van Kempen

Geschiedenis


Het monument voor Ernst van Kempen in Baarn is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die hier op 25 april 1945 door de bezetter is gefusilleerd.

Ernst Richard van Kempen (geb. 20-12-1923) was, evenals zijn broer, lid van een Baarnse verzetsgroep. Nadat de bezetter op 25 april 1945 de voorraad in de wijnkelder van zijn vader in beslag had genomen, zette Ernst op de step (want de fietsen waren gevorderd) de achtervolging in. De soldaten gingen naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst aan de Generaal van Heutzlaan. Daar werd Ernst gearresteerd. Na een verhoor op de Julianalaan 11 werd Ernst nog dezelfde avond zonder enige vorm van proces in het Baarnse bos tegenover de villa gefusilleerd.

Op 15 juni 1945 is Ernst van Kempen herbegraven in het uniform van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten op het R.K. kerkhof achter de Nicolaaskerk te Baarn. De naar hem vernoemde Baarnse Scoutinggroep 'Ernst van Kempen' bezoekt elk jaar op Sint-Jorisdag (23 april) de plek waar hij werd neergeschoten in het Baarnse bos. Hier getuigen een kruis en een gedenksteen van deze tragische gebeurtenis.

Info


Vorm en materiaal
Het monument voor Ernst van Kempen te Baarn is een eenvoudig houten kruis met aan de voet een zwerfkei.

Tekst
De tekst op de zwerfkei luidt:

'HIER VIEL
OP 25 APRIL 1945
VOOR KONINGIN EN VADERLAND
ERNST VAN KEMPEN
OUD 22 JAAR.'

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst in het Baarnse bos, tegenover de villa aan de Julianalaan te Baarn.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief