Menu

Badhoevedorp, 'Wellington-monument'

Badhoevedorp, 'Wellington-monument'

Geschiedenis


Het 'Wellington-monument' in Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) is opgericht ter nagedachtenis aan de bemanning van een Vickers Wellington bommenwerper die hier op 31 mei 1942 in Badhoevedorp is neergestort.

De namen van de zes slachtoffers luiden: J. Brown, W.J. Callaghan, A.B. Payne, G. Praagst, R.G. Sigler en J. Wise.

In de nacht van zaterdag op zondag 31 mei 1942 voerde de Royal Air Force (RAF) voor het eerst een grootscheeps bombardement uit met meer dan duizend bommen uit. Aan de aanval deden maar liefst 1047 toestellen mee. 602 Wellingtons, 131 Halifaxes, 88 Stirlings, 79 Hampdens, 73 lancasters, 46 Manchesters en 28 Whitleys werden op pad gestuurd naar de Duitse stad Keulen.

Uiteindelijk wisten 898 toestellen hun doel te bereiken. Duitse archieven maakten later melding van 2500 brandhaarden; 3300 gebouwen werden vernietigd, 2090 ernstig beschadigd en 7420 licht beschadigd. De RAF verloor die nacht 41 toestellen. In eerste instantie had luchtmaarschalk Sir Arthur 'Bomber' Harris de grootscheepse luchtaanval gepland op 27 mei, maar een dik wolkendek boven zorgde er voor dat de operatie naar 30 mei verschoven moest worden.

Ook de Vickers Wellington Mk II, PH-C for Charly, maakte deel uit van deze operatie. Het toestel vertrok in de avond van 31 mei vanaf haar basis Binbrook in Engeland. Aan boord van de Wimpy van het 12de Squadron zaten zes jonge mannen: F/L A.B. Payne DFC (captain) 21 jaar, Sgt. R.G. Sigler (co-pilot) 19 jaar, Sgt. J. Wise (navigator), Sgt. G. Praagst RAAF (radio-telegrafist) 32 jaar, Sgt. W.J. Callaghan (neuskoepelschutter) en Sgt. J. Brown (staartschutter) 29 jaar.

Boven IJmuiden wordt de Wellington geraakt door Duits Flak luchtafweergeschut. Het toestel vat vlam en verliest snel hoogte. Via de Houtrakpolder vliegt het onfortuinlijke toestel richting Lijnden waarna het precies over de huizenrij op de Akerdijk richting Badhoevedorp vliegt. Het toestel neigt neer te komen in de huizenrij maar zwenkt nog naar stuurboord af en stort neer achter de Akerdijk in een weiland. De gehele bemanning komt om en wordt door de Duitsers geborgen en begraven op de Nieuwe Ooster Begraafplaats te Amsterdam. De stukken van het vliegtuigwrak verdwijnen naar de smeltovens.

De restanten van de Wellington werden in 1987 geborgen door de Crash Research in Aviation Society Holland (Crash).

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de stichting CRASH.

Onthulling

Het monument werd op 31 mei 1999 onthuld door de burgemeester van de Haarlemmermeer, de heer J. van Houwelingen in bijzijn van de stichting CRASH en belangstellenden.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Wellington-monument' in Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer) uit witte baksteen opgetrokken zuil, waar een natuurstenen plaquette is ingemetseld. De zuil staat op een gemetseld voetstuk met bloemperk. Het monument is circa 1 meter 75 hoog.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst aan de Rozenstraat in Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer). Dit is de locatie waar de Britse bommenwerper is neergestort.

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief