Menu

Bakel, bevrijdingsmonument

Artiest: Martien Hendriks
Bakel, bevrijdingsmonument

Geschiedenis


Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Bakel (gemeente Gemert-Bakel) aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van vrede en vrijheid.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de voormalige gemeente Bakel en Milheeze. Aanleiding was de herdenking van vijftig jaar bevrijding van de Duitse bezetter. De opdracht was een niet persoonsgebonden monument met een verbinding tussen 1945 en 1995. Het bevrijdingsmonument beoogt een baken te zijn van herinnering en herdenking maar ook van waakzaamheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 1995.

Info


Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Bakel (gemeente Gemert-Bakel) bestaat uit drie gebogen, aan de binnenzijde hoogglans gepolijste RVS staanders die een anderhalve ton wegende hardstenen bol omhoog houden. Daarnaast hangt een hoogglans gepolijst RVS lint waaruit een tekst gesneden is en dat bevestigd is aan drie hardstenen zuilen.

Tekst
De tekst op het lint luidt:

'VRIJHEID GEEFT WAT TE DOEN'

Symboliek
Kunstenaar Martien Hendriks heeft de achterliggende gedachte van het ontwerp als volgt omschreven: 'Onze vrijheid is gebaseerd op democratische principes en universele waarden. In dit verband bekende gezegden en drie-eenheden zijn: Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap en Geloof, Hoop en Liefde. Wereldwijd blijkt vrijheid relatief en dat vergt dus een inspanning. De hardstenen bol symboliseert de wereldbol, als metafoor voor de organische mensenmassa of samenleving. De drie RVS staanders verzinnebeelden de drie–eenheden die het organisme samenleving torsen; de democratische principes en universele waarden. De naar elkaar gerichte gepolijste zijden verbeelden hun onderlinge reflectie of dialoog. De staanders torsen als het ware de samenleving, zij buigen door in verdrukking door structureel geweld.'

Uit een hoogglans gepolijst RVS lint is de tekst VRIJHEID GEEFT WAT TE DOEN gesneden. Dit kan volgens de kunstenaar worden gezien als een demonstratief spandoek en een spiegel die de lezer wordt voorgehouden. Het lint is bevestigd aan drie hardstenen zuilen, welke een metafoor zijn voor drie gecultiveerde elementen uit de samenleving. Drie RVS dragers in het monument staan voor de drie-eenheden.

Wijziging
Sinds de gemeentelijke herindeling wordt bij het monument geen jaarlijkse herdenkingsplechtigheid meer gehouden. Hierdoor nam het begrip voor de betekenis af, wat de aanleiding was om het monument herkenbaarder te maken. Daarom is aan het monument een tekst toegevoegd. Deze toevoeging is op 16 april 2008 onthuld.

Overige info


Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek van de Dorpsstraat en de Schoolstraat te Bakel (gemeente Gemert-Bakel).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief