Belfeld, 'Indië-monument'

Artiest: Hub Hendriks (1928-1997)

Geschiedenis

Het 'Indië-monument' is opgericht ter nagedachtenis aan drie militairen uit Belfeld (gemeente Venlo) die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de drie gesneuvelde militairen luiden:

P.A. Peeters, P.H. Peulen en M.J. Smeets.

Vanuit Belfeld zijn in totaal 31 soldaten uitgezonden naar het voormalige Nederlands-Indië.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de Vereniging voor Oud-Indiëvaarders in Belfeld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 april 1953 door de echtgenote van burgemeester Van Rijckevorsel.

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Belfeld (gemeente Venlo) is een natuurstenen beeld van twee mannenfiguren. Een gesneuvelde soldaat met ontbloot bovenlijf ligt in de armen van een medestrijder. Het beeld is geplaatst op een vierkant voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter 60 hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Op de vier zijden van het voetstuk zijn de volgende afbeeldingen aangebracht:

- het gemeentewapen van Belfeld;
- het wapen van de provincie Limburg;
- het wapen van Nederland;
- het contour van de Indonesische eilandengroep.

De tekst op het voetstuk luidt:

'P.A. PEETERS
M.J. SMEETS
P.H. PEULEN

ZIJ STREDEN VOOR
ORDE EN VREDE'.

Het monument verkeert in slechte staat, omdat het materiaal waaruit het beeld is vervaardigd, kwetsbaar is.

Overige info

Locatie
Het monument is geplaatst in het Burg. Harbersplantsoen, gelegen aan de Irenelaan te Belfeld (gemeente Venlo).

• Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief