Menu

Bemmel, 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe'

Bemmel, 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe'

Geschiedenis


Het monument 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe' herinnert de inwoners van Bemmel (gemeente Lingewaard) aan het slagveld op en om De Heuvel (ten zuidwesten van Huissen), waar in september en oktober 1944 zwaar werd gevochten tussen Britse en Duitse tank- en infanterie-eenheden.

De kapel bevindt zich op het voormalige slagveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 augustus 1946.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe' in Bemmel (gemeente Lingewaard) is een uit bakstenen opgetrokken Mariakapel. In de kapel staat op een stenen sokkel een wit natuurstenen Mariabeeld. Op de voorgevel is een wit kruis bevestigd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'KAPEL OP DE HEUVEL
OP EN OM DE HEUVEL WERD IN SEPTEMBER EN OKTOBER 1944 ZEER ZWAAR EN BLOEDIG STRIJD GELEVERD TUSSEN DUITSE EN BRITSE INFANTERIE- EN TANKEENHEDEN. TER NAGEDACHTENIS DAARAAN WERD IN 1946 DEZE VELDKAPEL GEBOUWD. OP 17 AUGUSTUS 1946 WERD DE KAPEL TOEGEWIJD AAN MARIA EN KREEG DE NAAM ONZE LIEVE VROUW VAN DE BLOEIENDE BETUWE. TOT EIND ZESTIGER JAREN VOND JAARLIJKS VANUIT BEMMEL EEN PROCESSIE NAAR DE KAPEL PLAATS. NOG STEEDS TREKT DE KAPEL VELE BEZOEKERS, MET NAME ROND DE TIJD VAN DE NATIONALE DODENHERDENKING.'

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Lingewaard;
  • Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief