Menu

Berg aan de Maas, 'Monument voor Nederlandse Militairen'

Artiest: Schols (ontwerp), Steenhouwerij Laudy (uitvoering)
Berg aan de Maas, 'Monument voor Nederlandse Militairen'

Geschiedenis


Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Berg aan de Maas (gemeente Stein) is opgericht ter nagedachtenis aan vier soldaten die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de strijd tegen de bezetter.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Oud Strijders Vereniging Berg aan de Maas. Het monument is bekostigd door de inwoners van Berg aan de Maas.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Nederlandse Militairen' in Berg aan de Maas (gemeente Stein) is een vierkante zuil van witte natuursteen, bekroond door een kruis. Op de zuil is in reliëf de Nederlandse leeuw aangebracht. De zuil is geplaatst op een cirkelvormig basement, bestaande uit vier diagonalen. Op elke diagonaal bevindt zich een soldatenhelm. De zuil is 2 meter 50 hoog. De doorsnede van de cirkel is circa 5 meter.

Tekst
De tekst op de herdenkingszuil luidt:

'10 MEI 1940
15 NOV. 1944
GEVALLEN
VOOR HET
VADERLAND.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op het kerkhof van Berg aan de Maas (gemeente Stein).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief