Berg en Dal, 'Monument 1940-1945'

Artiest:P.J.W. Leenders
Berg en Dal, 'Monument 1940-1945'

Geschiedenis


Het 'Monument 1940-1945' in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal)) is opgericht uit dankbaarheid voor de bevrijding en ter nagedachtenis aan 27 medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 27 oorlogsslachtoffers luiden:

T. Adriaans, D. Braam, P. Bijster, L. Driessen, G. Faassen-Hendriks, J. Faassen, T. Heijsen, L. Hijmans, A. Hogenkamp-Verstegen, R. Jacobs, H. Jansen, G. Janssen, A. Janssen, G. Janssen-Scheers, J. Janssen, J. Kenter, P. Lamers, P. Oosterlaan, H. Pelser, R. Peters, J. Schretlen, M. Schretlen, W. Ulrich, A. Verbeet, H. Verheijen, W. v.d. Weijden, T. Willems en R. v. Vorstenbos.

Op de Duivelsberg en in de bossen bij Berg en Dal is lang en hevig gevochten. De meeste inwoners van de gemeente zijn in november 1944 geëvacueerd. Doordat het gebied zeven maanden in de frontlinie heeft gelegen, was de schade in Berg en Dal aanzienlijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1955, ter gelegenheid van de 10e herdenking van de bevrijding.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Berg en Dal (gemeente Berg en Dal) is een obelisk van Reidner tufsteen, bekroond met een bronzen kruis. Op de zuil is een granieten gedenkplaquette aangebracht.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940 - 1945'.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
1940-1945

T. ADRIAANS
D. BRAAM
P. BIJSTER
L. DRIESSEN
G. FAASSEN-HENDRIKS
J. FAASSEN
T. HEIJSEN
L. HIJMANS
A. HOGENKAMP-VERSTEGEN
R. JACOBS
H. JANSEN
G. JANSSEN
A. JANSSEN
G. JANSSEN-SCHREERS
J. JANSSEN
J. KENTER
P. LAMERS
P. OOSTERLAAN
H. PELSER
R. PETERS
J. SCHRETLEN
M. SCHRETLEN
W. ULRICH
A. VERBEET
H. VERHEIJEN
W.V.D. WEIJDEN
T. WILLEMS
R. v. VORSTENBOS.'

Wijziging
In 1998 is tijdens een renovatie van het monument de granieten gedenkplaat met de namen van 27 oorlogsslachtoffers op de obelisk aangebracht. Nadien is er nog een naam aan de plaquette toegevoegd. Daardoor staan er nog 28 namen op de gedenkplaat.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Bronnen

  • Gemeente Groesbeek;
  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen en Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.
Menu