Bodegraven, plaquette in het NS-station

Artiest:Ir. H.G.J. Schelling, dhr. Winkelman
Bodegraven, plaquette in het NS-station

Geschiedenis


De plaquette in het NS-station te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is aangebracht ter nagedachtenis aan een personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen dat tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

De naam van het slachtoffer luidt:

Sipke van der Veen.

Sipke van der Veen werd op 25 januari 1903 geboren te Kollumerland. Op 7 augustus 1942 trad van der Veen in dienst van de spoorwegen. Hij overleed op 23 augustus 1944 tijdens zijn tewerkstelling in Duitsland.

Oprichting
Het is een daad van piëteit geweest dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 juli 1948.

Info


Vorm en materiaal
De plaquette in het NS-station te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) is uitgevoerd in brons. De gedenkplaat is 1 meter 50 hoog en 2 meter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
TER GEDACHTENIS AAN
DEN GEVALLENE
SIPKE VAN DER VEEN'.

Symboliek
Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. Het gedenkteken is een uniforme plaquette die is aangebracht in 110 Nederlandse stationsgebouwen. De naam van het omgekomen personeelslid staat ook vermeld op het 'Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel' te Utrecht.

Wijzigingen
Het monument is in 2008 verplaatst van zijn originele plaats in de stationshal van Station Bodegraven naar de schouw in het Kookstation dat in het stationsgebouw gevestigd is.

Overige info


Locatie
De gedenkplaat hangt sinds 2008 aan de schouw van het Kookstation,dat in het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen te Bodegraven (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) gevestigd is.

Bronnen

  • Nederlandse Spoorwegen;
  • Victor Lansink. Website Aan hen die vielen;
  • Mars et Historia van september/oktober 1981 - nr. 5, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging ter Beoefening van de Militaire Historie.
Menu