Bolsward, gedenkramen in de Martinikerk
Artiest: Louis Boermeester jr. (1908-1992)
Geschiedenis
De gedenkramen in de Martinikerk herinneren de inwoners van Bolsward aan de strijd tegen de bezetter, de bevrijding in 1945 en de wederopbouw.
Onthulling
Het monument is onthuld op 11 juli 1955. De ramen waren in 1945 door de kunstenaar Louis Boermeester jr. gemaakt, maar konden door de restauratie van de kerk niet eerder worden geplaatst.
Info
Vorm en materiaal
De gedenkramen in de Martinikerk van Bolsward (gemeente Súdwest-Fryslân) zijn uit twee gebrandschilderde glas-in-loodramen.
Symboliek
Het eerste raam, geplaatst in de noordwand, is uitgevoerd in donkere kleuren en beeldt de bezetting uit. Van boven naar beneden ziet men de bezetter die Nederland overweldigde en de verwoestingen die daarvan het gevolg waren. De grafkruisen met daarop geplaatste helmen verwijzen naar het sneuvelen van de Nederlandse soldaat in mei 1940. In het midden is een afbeelding van een soldaat te zien die zijn laars in de nek van een burger zet. Hiermee wordt uitdrukking gegeven aan het onderdrukken van de gemeenschap, wat verzet opwekte en onder andere de april-meistaking in 1943 tot gevolg had (uitgebeeld door een boer die een melkbus leegt).
Het tweede raam, geplaatst in de westwand, is veel lichter van kleur en alles streeft hier omhoog. Beneden in het midden zit een huilende moeder bij haar dode zoon, maar boven ploegt de boer en waaien de Friese en Nederlandse vlaggen. Daartussen de Canadezen, die de bezetter het land uitdrijven. De bevrijding van vijf jaar onderdrukking is een feit geworden en er kan worden begonnen aan de wederopbouw.
Overige info
Locatie
De gedenkramen zijn geplaatst in de noord- en westmuur van de Martinikerk, aan het Groot Kerkhof in Bolsward (gemeente Súdwest-Fryslân).
Bronnen
- Verzetsmuseum Friesland;
- Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.