Menu

Bovenkarspel, 'Wandelaar met Stok'

Artiest: Henk Visch (18-09-1950)
Bovenkarspel, 'Wandelaar met Stok'

Geschiedenis


Het monument 'Wandelaar met Stok' in Bovenkarspel (gemeente Stede Broec) is een plek om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en de onderdrukking in het heden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 oktober 1998 door burgemeester J.W. Haanstra.

Info


Vorm en materiaal
Het monument 'Wandelaar met Stok' in Bovenkarspel (gemeente Stede Broec) is een bronzen beeld van een mensenfiguur die op een wandelstok leunt. Het beeld is geplaatst op een plein van siertegels. Op het plein is een grasveldje met een taxushaag aangelegd. Het beeld is 2 meter hoog, 60 centimeter breed en 60 centimeter diep. Het plein met grasveld is 44 meter breed en 16 meter diep.

Symboliek
Kunstenaar Henk Visch heeft het monument als volgt omschreven:

'De idee is het gebied voor het gemeentehuis op zodanige wijze toegankelijk en open te maken, dat er een beeld ontstaat van de vrije, open ruimte. Een ruimte die - om gezien te kunnen worden - duidelijk gescheiden is van de openbare weg, maar dan toch op een vanzelfsprekende en uitnodigende manier betreden kan worden. Het is een vrije ruimte, waar de leegte heerst over wat er is, waar de onbestemdheid heerst over richting en doel, waar plaats geen autonome macht heeft en het resultaat is van een verbinding van het een met het ander. Het is het beeld van een ruimte waar alles (nog) mogelijk lijkt te zijn...

En deze open plek wordt tot een bijzondere plek, doordat zij wordt opgeëist door de figuur, de wandelaar met stok. De leegte, die vrij is van bepalingen en voorschriften, wordt hier niet bepaald door de ontkenning van aanwezigheid - als zou er niets te zien mogen zijn dat de vrije blik belemmeren kan - maar is vervuld van voorstelling.

Aan deze acte de présence is een voorwaarde verbonden, namelijk dat zij door de aanwezigheid niet heerst of overheerst. Zo verlegt de figuur het zwaartepunt van haar aanwezigheid van haar grootse gestalte naar de dunne stok, die met de punt de grond raakt als een bliksemafleider. Hier verdwijnt de macht van haar présence, die zij door haar zwaarte en grootte zeker heeft. Dit past bij de volstrekte alledaagsheid van het bankje en de straatlantaarn, die de passant, die bij herhaling en terugkerend de wandelaar met stok ontmoeten zal, uitnodigen toch plaats te nemen daar waar tijd en ruimte dit toelaten.'

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op het plein voor het gemeentehuis, gelegen aan de Stationslaan te Bovenkarspel (gemeente Stede Broec).

Bron
Gemeente Stede Broec.

Voor meer informatie
www.henkvisch.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief