Menu

Breskens, oorlogsmonument

Artiest: J.J.J. Provoost (17-10-1931)
Breskens, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Breskens (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan de 204 burgerslachtoffers die zijn omgekomen bij het geallieerde bombardement van 11 september 1944.

Vanaf twee vliegvelden in het zuidoosten van Engeland stegen op 11 september 1944 middelzware bommenwerpers (46 Mitchells en 21 Bostons) op, met bommen van 500 pond. Het luchtafweergeschut in Breskens schoot enkele salvo's af, maar het vuur was onnauwkeurig. Vanaf 4000 meter hoogte zagen de drie eerste squadrons (36 Mitchells) het doel duidelijk liggen. De bommen explodeerden bij de havendam en op de parkeerplaats aan de toegangsweg naar de dam. Mitchells van het 226ste squadron bestookten het mikpunt met 80 bommen. Om 15.46 uur was het bombardement voorbij; er waren toen 451 bommen op Breskens gevallen. De operatie had ruim 500 woningen met de grond gelijk gemaakt en er zijn 204 burgers omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 september 1994 door J. Keijmel en J.J.J. Provoost.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Breskens (gemeente Sluis) is een gemetselde gedenksteen in de vorm van het getal '11'. In de gedenksteen is een uit zijn sponning geslagen raam aangebracht. De splinters van het glas zijn gevallen op een steen in de vorm van de voormalige gemeentelijke grenzen van Breskens. Op deze steen van natuursteen liggen 204 roestvrijstalen snippers. Een koker met lijsten van de namen van 204 burgerslachtoffers is in het gedenkteken ingemetseld. Het monument is 5 meter 50 hoog, 3 meter breed en 1 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'11 SEPTEMBER 1944
...EN VOOR ALTIJD BLEEF HET STIL'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor een geallieerd bombardement op Breskens. Het getal '11' verwijst naar de datum van het bombardement. De 204 snippers symboliseren de slachtoffers die zijn omgekomen. Ze liggen alleen of in groepjes en vertegenwoordigen zo individuele slachtoffers of leden van een gezin.

Overige info


Bronnen

  • Voormalige gemeente Oostburg;
  • De heer Theo Snijders.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief