Menu

Brummen, oorlogsmonument

Artiest: John Grosman, J. Hey
Brummen, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Brummen aan alle burgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Brummen is een witte natuurstenen zuil, bekroond met een schaal waarin een gasvlam kan branden. Op de zuil is in reliëf een mensenfiguur aangebracht. Aan de voet van de zuil ligt een natuurstenen gedenksteen met daarop een bronzen plaquette waarop de namen staan van zeven verzetshelden die in Brummen zijn gefusilleerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Boven de plaquette is een kleine bronzen leeuw bevestigd.

Tekst
De tekst op de schaal luidt:

'ZIJ HIELDEN DE LAMPEN BRANDENDE'.

Wijziging
Op 11 mei 2010 is de bronzen plaquette van het monument gestolen. In oktober 2010 is een nieuwe plaquette geplaatst. Gerhard Velthorst van Kunstatelier/ Brongieterij A Cire Perdue maakte de nieuwe plaquette. A Cire Perdue schonk de gemeente eveneens een nieuwe leeuw.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst bij het gemeentehuis, gevestigd aan de Engelenburgerlaan in Brummen.

Bronnen

  • Maandblad Aantreden van juni 1955, nr.6, uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Ex-politieke Gevangenen uit de Bezettingstijd;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • De Stentor, 4 oktober 2010;
  • Veluwezoomnieuws;
  • Gemeente Brummen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief