Menu

Bussum, 'Monument voor de Gevallenen'

Artiest: Nicolaas A. van der Kreek (31-01-1896)
Bussum, 'Monument voor de Gevallenen'

Geschiedenis


Het 'Monument voor de Gevallenen' in Bussum (gemeente Gooise Meren) is opgericht ter nagedachtenis aan de ongeveer 300 omgekomen verzetsmensen en andere oorlogsslachtoffers uit Bussum.

Oprichting
Al in de eerste week na de bevrijding werd op deze plaats een monument gerealiseerd door kunstenaar N. A. van der Kreek. Dit was een uit klei geboetseerd gedenkteken. Door het vergankelijke materiaal overleefde het monument vlak na zijn onthulling een heftige regenbui niet. Drie jaar later was het definitieve monument, ontworpen door dezelfde kunstenaar, een feit. Het beeld werd gedeeltelijk door middel van bijdragen en collectes door de burgerij betaald.

Onthulling
Het monument is onthuld op 8 oktober 1949 door burgemeester Haspels en ir. Oostwoud Wijdenes, voorzitter van het Monumentencomité.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Bussum (gemeente Gooise Meren) is een in Franse kalksteen uitgevoerd beeld van een treurende vrouwenfiguur met in haar handen een bos bloemen en het verzetskruis. Het beeld is 2 meter 40 hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'VOOR DE
GEVALLENEN
1940 - 1945'.

Symboliek
Met het beeld symboliseert beeldhouwer N.A. van der Kreek 'de vrouw die man, zoon, verloofde offerde in de strijd voor het vaderland of in het ondergrondse verzet tegen terreur; de vrouw die zelf in het verzet voorging en daarvoor het offer van haar eigen leven bracht. In haar rechterarm houdt zij bloemen, die zacht neerglijden van haar hart op het symbolisch graf; in de linkerarm houdt ze het Verzetskruis, symbool van de strijd, die zoveel offers van haar vroeg'.

Overige info


Bron
Gemeente Bussum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief