Callantsoog, oorlogsmonument

Callantsoog, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Callantsoog (gemeente Schagen)is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het monument werd gedeeltelijk door middel van bijdragen en collectes door de burgerij betaald.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Callantsoog (gemeente Schagen) is bestaat uit twee reliëfs van zandsteen, met daar tussenin een tekstplaquette. De reliëfs en de plaquette zijn ingemetseld in een bakstenen muur.

Op de bovenste plaquette staan een kanon en een brandend huis afgebeeld. Onderaan staat het jaartal 1940. Op de onderste plaquette staat een vliegende duif afgebeeld met op de achtergrond een opkomende zon. Onderaan de plaquette staat het jaartal 1945. Links van de plaquettes is het wapen van de voormalige gemeente Callantsoog bevstigd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
ONZE PLAATSGENOTEN

GRIETJE VOS-LOUW
DIRK BAKKER SIMON KRUIT
MENNO GLAS REIJER TOORNSTRA
JAN H. KORTELAND
NICOLAAS M. WORP

ZIJ VIELEN ALS SLACHTOFFERS
VAN DE NAZI TERREUR'.

Symboliek
Het reliëf verzinnebeeldt de hoop op een betere toekomst. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif uitliet om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het uitbreken van de vrede bedoeld.

Overige info


Wijzigingen
Het monument was voorheen bevestigd aan de voorgevel van het oude gemeentehuis, gevestigd aan het Kerkplein te Callantsoog.

Locatie
De reliëfs en plaquette zijn aangebracht op een vrijstaande bakstenen muur op het Kerkplein in Callantsoog (gemeente Schagen).

Bronnen

Menu