Menu

Castenray, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (1)

Artiest: Martin Ooink
Castenray, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (1)

Geschiedenis


Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Castenray (gemeente Venray) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes gesneuvelde bemanningsleden van een Britse Lancaster die in de nacht van 30 mei 1943 in de omgeving van Castenray is neergestort, te weten:

Raymond Stoddart, Harry Robinson, Walter Young, Ivor Tucker, Peter Holt en Donald McColl.

De Britse bommenwerper was op terugweg van Duitsland naar de thuisbasis Waddington Lincolnshire in Engeland, toen het in de omgeving van Castenray in brand werd geschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel stortte neer op een landbouwperceel in Castenray. Zes bemanningsleden zijn hierbij om het leven gekomen.

Oprichting
Het monument is onthuld op 6 juni 2002 door Jeroen Geerets en Jan Peeters. De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Heemkundig Genootschap Castenray. Het genootschap wil met het monument deze tragische gebeurtenis in herinnering houden, de slachtoffers gedenken en het een baken van waarschuwing laten zijn naar vooral de jeugd. Oorlog brengt ellende en verdriet. In 2011 is het nieuwe monument onthuld, wederom op initatief van het Heemkundig Genootschap Castenray.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 juni 2002 door Jeroen Geerets en Jan Peeters.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Castenray (gemeente Venray) is een reliëf van blauw hardsteen met daarop een Britse Lancaster bommenwerper en zes kruisen afgebeeld. Het reliëf is geplaatst op een sokkel van 40 cm hoog welke is afgewerkt met puin. Op de sokkel is een plaquette van trespa aangebracht. Het geheel is geplaatst in een bloembed waarin laagblijvende plantjes zijn gepoot en welke is afgewerkt met klinkers.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN ONZE BEVRIJDERS

IN DE NACHT VAN 30 MEI 1943 WAS EEN ENGELSE LANCASTER BOMMENWERPER
OP DE TERUGWEG VAN DUITSLAND NAAR DE THUISBASIS WADDINGTON LINCOLNSHIRE,
ENGELAND. DEZE BOMMENWERPER WERD IN DE OMGEVING VAN CASTENRAY
IN BRAND GESCHOTEN DOOR EEN DUITSE JAGER. HET VLIEGTUIG STORTTE HIER VLAKBIJ
BRANDEND NEER. ZES BEMANNINGSLEDEN VERLOREN HET LEVEN.

SGT. RAYMOND STODDART - AIR GUNNER - ENGELAND - 22 JAAR
SGT. HARRY ROBINSON - AIR GUNNER - ENGELAND - 21 JAAR
SGT. WALTER YOUNG - AIR GUNNER - ENGELAND - 25 JAAR
SGT. IVOR TUCKER - FLIGHT ENGINEER - WALES - 19 JAAR
OFF. PETER HOLT - PILOT - CANADA - 19 JAAR
SGT. DONALD Mc COLL - OBSERVER - ENGELAND

ZIJ GAVEN HUN LEVEN VOOR ONZE VRIJHEID.
HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP CASTENRAY.'

Symboliek
De zes kruisjes op het reliëf symboliseren de zes omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper. De brokken puin rondom de sokkel symboliseren volgens de kunstenaar Martin Ooink uit Venray: "de grote vernielingen die met elke oorlog gepaard gaan."

Wijziging
In mei 2011 is het huidige monument onthuld. Hiervoor stond er op dezelfde plaats de plaquette van trespa, bevestigd op een roestvrijstalen paal. Het geheel was geplaatst op een stenen plateau. In opdracht van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray is het monument uitgebreid. Dit was sinds de onthulling van het eerste monument in 2002 altijd al het doel geweest.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Lollebeekweg/Oosterbosweg te Castenray (gemeente Venray).

Bron
Stichting Heemkundig Genootschap Castenray.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief