Castricum, oorlogsmonument

Artiest:Theo H. Mulder
Castricum, oorlogsmonument

Geschiedenis


Het oorlogsmonument in Castricum is opgericht ter nagedachtenis aan twintig mensen die op 17 januari en 6 april 1945 zijn gefusilleerd bij het Limmervoortje, op de Provincialeweg van Limmen richting Uitgeest als vergeldingsacties tegen aanslagen op 2 Duitsers. Alle slachtoffers zaten daarvoor opgesloten in de gevangenis de Weteringschans te Amsterdam.

De namen van slachtoffers luiden:
Melle Jakob Bultema, Johannes Pieter Coté, Dirk de Geus,  Nicolaas Godijn, J. van Hanxleden-Houwert, Frederik F. Haverkamp, Hendrik Heerschop, Arend C. Hijner, Jacobus L. Hordijk, Pieter G. Koning, Dirk M.R.H. Kroon, Machiel van Marle, Stephanus Middelhoff, Wilhelmus Pommerel, Arij Prins, Herbert Prins, Adrianus J. de Rooij,  Johannes M. Smoorenburg, Otto Paul Vrolijk, Ernst Erik Woutman.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1957 door de burgemeesters van Limmen en Castricum.

Info


Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Castricum is een betonnen beeld van een hand die een vredesduif laat opstijgen. Het beeld is geplaatst op een voetstuk, waarop een bronzen plaquette is bevestigd.

Tekst
De plaquette bevat de namen van twintig personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de vrede.

Overige info


Locatie
Het monument aan het Pad van de Mensenrechten te Castricum.

Bronnen

  • Gemeente Castricum;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Dhr. Ton de Groot.
Menu