Düsseldorf, Gedenknaald op het Nederlands ereveld

Geschiedenis

Het Nederlands ereveld in Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen) herinnert aan 1.713 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn omgekomen. Tevens worden 103.000 Nederlanders in herinnering gebracht die de concentratiekampen Auschwitz, Buchenwald, Grosz-Rosen, Lublin, Mittelbau, Ravensbrück, Sachsenhausen, Sobibor, Stutthof, Treblinka Warschau niet hebben overleefd.

Onthulling
Het ereveld is ingewijd op 12 juli 1956.

Onderhoud
De Nederlandse Oorlogsgravenstichting heeft in Duitsland zeven erevelden aangelegd, die in samenwerking met de Duitse autoriteiten worden beheerd. Deze liggen in Bremen, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hamburg, Hannover, Lübeck en Osnabrück. Hier zijn Nederlandse slachtoffers van de concentratiekampen en 'Arbeitseinsatz' begraven en Nederlanders die door andere oorzaken omkwamen in Duitsland.

Behalve graven zijn er ook gedenktekens met de namen van Nederlanders die in Duitsland het leven lieten, maar niet begraven konden worden op een ereveld. Bij alle zeven erevelden zijn borden geplaatst met historische achtergrondinformatie, in het Nederlands en Duits.

Adoptie
De Bond van Wapenbroeders, Gewest Noord-Holland, heeft dit ereveld geadopteerd en houdt ieder jaar, tezamen met de Duitse Veteranen een herdenking.

Vorm en materiaal
De gedenknaald op het Nederlands ereveld in Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen) is een zuil, waarin vier reliëfs van witte natuursteen zijn ingemetseld met daarop een afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Op de zuil zijn de namen van elf concentratiekampen aangebracht:

'AUSCHWITZ
BUCHENWALD
GROSZ-ROSEN
LUBLIN
MITTELBAU
RAVENSBRUCK
SACHSENHAUSEN
SOBIBOR
STUTTHOF
TREBLINKA
WARSCHAU.'

Overige info

Locatie
Het ereveld maakt deel uit van het Stoffeler Friedhof, gelegen aan de Bittweg in de wijk Oberbilk te Düsseldorf (deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen).

Voor meer informatie
Naamregister van het Stoffeler Friedhof in Düsseldorf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief