Menu

De Lier, herdenkingsmonument

Artiest: Jan de Baat
De Lier, herdenkingsmonument

Geschiedenis


Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van De Lier (gemeente Westland) aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht en waarschuwt tegen hernieuwd fascisme.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Info


Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in De Lier (gemeente Westland) bestaat uit een zuil van zwart granito, die een roestvrijstalen structuur in tweeën splijt. Op het ene deel zijn in reliëf omhoogreikende armen afgebeeld, op het andere deel vragende, uitnodigende handen. Het geheel is geplaatst op een voetplaat van zwart granito. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 3 meter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'HERDENKING
WAAKZAAMHEID.'

Symboliek
Het monument symboliseert de oorlog, die als een bominslag de geordende samenleving heeft ontwricht. De omhoogreikende armen herinneren aan het leed en de wanhoop, de vragende handen zijn bedoeld als waarschuwing tegen het opkomend fascisme.

Overige info


Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Sportlaan/Hoofdstraat in De Lier (gemeente Westland). Het gedenkteken wordt omgeven door een grasveld, waardoor het voor mindervaliden moeilijk toegankelijk is.

Bron
Gemeente Westland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief