Menu

De Lutte, geallieerd erehof

De Lutte, geallieerd erehof

Geschiedenis


Het geallieerde erehof herinnert de inwoners van De Lutte (gemeente Losser) aan vijf militairen van het Britse Gemenebest die op 22 januari 1944 in de omgeving zijn gesneuveld.

De namen van de vijf militairen luiden:

Sydney Hennan, Conrad George Johnston, John Fister Morgan, John Kevin Thompson en Leonard William Wykes.

Oorlogsgravenstichting
De verspreid in Nederland gelegen Gemenebest oorlogsgraven zijn aangelegd en worden beheerd door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Met de Oorlogsgravenstichting (OGS) zijn op basis van wederkerigheid onderhoudsafspraken gemaakt. Dit betekent dat de OGS verantwoordelijk is voor het onderhoud van Gemenebest oorlogsgraven in Nederland en de CWGC voor de Nederlandse oorlogsgraven op CWGC-erevelden in het buitenland. De OGS voert de werkzaamheden in nauwe samenwerking met de desbetreffende gemeente uit.

Info


Vorm en materiaal
Het geallieerde erehof in De Lutte (gemeente Losser) herbergt het stoffelijk overschot van vijf gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identiek grafteken van witte natuursteen geplaatst, met in reliëf een embleem en een kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Overige info


Locatie
Het erehof maakt deel uit van de R.K. begraafplaats aan de Plechelmusstraat in De Lutte (gemeente Losser).

Bronnen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief