Menu

Dedemsvaart, 'Joods monument'

Dedemsvaart, 'Joods monument'

Geschiedenis


Het 'Joods monument' in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is opgericht ter nagedachtenis aan 31 joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en omgebracht.

Dedemsvaart behoorde in 1942 tot de gemeente Avereest. 43 inwoners van deze gemeente waren van joodse afkomst. Zij werden op 2 oktober 1942 door de bezetter naar Kamp Westerbork vervoerd, van waaruit zij zijn gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Polen. Slechts twaalf van hen hebben de bezettingsjaren overleefd.

De namen van de 31 joodse slachtoffers luiden:

Simon de Bruin, Hester de Bruin-Ligtenstein, Roosje van Buren, Philip van Buren, David van Buuren, Betje van Buuren-Philipson, David Cohen, Perlina Cohen-Hoogstraal, Abraham Denneboom, Leon Denneboom, Leviene Denneboom, Sophia Denneboom, Johanna Denneboom-Spier, Benjamin van Gelder, David van Gelder, Johanna van Gelder, Tallientje Saartje van Gelder, Jetje van Gelder-Salomons, Abraham Leman, Henderika Leman, Joël Leman, Maurits Leman, Meijer Leman (1934), Meijer Leman (1941), Rosina Leman-van Adelsbergen, Annette Henriët Leman-Kroonenberg, Marie Anne Bertha Leman-de Leeuwe, Betje Schrijver-van Gelder, Filip Spier, Heiman Spier en Menno Spier.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1993.

Info


Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg) is een liggende rode granieten gedenksteen, in de vorm van een davidster. De steen is op een marmeren verhoging geplaatst. Naast het gedenkteken is een informatieplaquette geplaatst.

Teksten
De tekst op de gedenksteen, geschreven door mevrouw Roberta Boom-Spier, luidt:

'ZIJ DIE ZWIJGEN,
SCHREEUWEN HET UIT.
OPDAT WIJ ONZE JOODSE MEDEBURGERS,
WEGGEVOERD IN 1942,
NIMMER VERGETEN.'

De tekst op de plaquette luidt:

'OP DEZE PLAATS STOND VANAF 1886 DE SYNAGOGE
VAN DE ONGEVEER 60 PERSONEN TELLENDE
JOODSE GEMEENSCHAP VAN AVEREEST.
VANAF DEZE PLEK WERDEN ONZE JOODSE MEDEBURGERS
TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG AFGEVOERD
NAAR WESTERBORK OM VERVOLGENS TE WORDEN
GEDEPORTEERD NAAR VERNIETIGINGSKAMPEN IN POLEN.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Overige info


Locatie
Het monument staat op de plaats van de voormalige synagoge, tegenover de Markt in Dedemsvaart (gemeente Hardenberg).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief